10 macro-economische vooruitzichten voor 2019

We naderen het einde van 2018 dus lijkt het mij opportuun om het kort te hebben over mijn economische verwachtingen voor 2019 (en erna). 

  1. De Amerikaanse economie zal afkoelen. Ondanks dat we in 2018 mooie groeicijfers konden optekenen, denk ik dat de Amerikaanse economie wat aan momentum zal verliezen. De boost door verschillende fiscale stimuli zal geleidelijk aan uitdoven en het monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank begint hier en daar weerwerk te bieden in sectoren die gevoelig zijn aan hogere rentes. 
  2. In de eerste jaarhelft hou ik rekening met een verdere verzwakking van de Chinese economie. Daarna kunnen we wel wat stabilisatie zien door een combinatie van fiscale en monetaire maatregelen.
  3. In de Eurozone verwacht ik eigenlijk een status quo. De focus zal op de politiek blijven liggen en dat zal de economie in zijn greep houden. Italië zal de headlines blijven beheersen en Macron zal falen in zijn opzet om vergevorderde Europese hervormingen door te voeren. Heel wat mensen onderschatten ook Griekenland aangezien het daar opnieuw verkiezingen zijn. Verlies dat dus niet uit het oog! 
  4. De Britten zullen een ‘no deal’ brexit vermijden. De onderhandelingen/het gekibbel zullen wel nog enkele maanden aanslepen maar ik denk dat beide partijen een overeenkomst zullen bereiken. Indien zo, verwacht ik een mooie boost in de Britse economie. Misschien kan dit wel de verrassing van 2019 worden!
  5. Opkomende economieën gaan een korte heropleving meemaken. Ik vermoed dan ook dat we komend jaar geen herhaling van 2018 zullen zien.  
  6. De gevolgen van de handelsoorlog zullen minder erg blijken dan initieel gedacht.
  7. De Japanse centrale bank zal, ondanks de verwachtingen, geen monetaire koersverandering doorvoeren. Een aangekondigde verhoging van de Japanse omzet belasting gaat sowieso een negatief effect hebben op het koopgedrag van de Japanse consument waardoor het deflatiespook terug kan opduiken. Stimuli blijven noodzakelijk. 
  8. De Amerikaanse dollar gaat tegen de tweede jaarhelft verzwakken en het jaar negatief afsluiten.
  9. De wereldwijde aandelenmarkten gaan in 2019 volatiel blijven. Ik hou zeker rekening met een verdere daling van ongeveer 10%. Daarna gaan de stieren terug kunnen vieren.  
  10. Over de olieprijs heb ik tenslotte gemengde gevoelens. Op korte termijn denk ik dat het plan van de OPEC gaat werken waardoor we een herstel zullen zien. Maar alles wijst erop dat de wereldeconomie gaat vertragen. Iets wat uiteindelijk een effect zal hebben op de vraag naar het zwarte goud. Vraag en aanbod kunnen dus heel snel uit evenwicht raken. En aangezien de laatste OPEC meeting heel moeizaam verliep, zijn mijn vooruitzichten tegen het einde van het jaar eigenlijk best somber.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *