Het Britse pond kreeg opnieuw klappen op de valutamarkten

Het Britse pond kreeg opnieuw klappen op de valutamarkten. 

Het Britse pond verloor maandag terrein ten opzichte van de dollar en bereikte daarmee het laagste punt in zeven weken. Ook ten opzichte van de euro zakte de Britse munt weg, tot het laagste punt in ruim drie jaar.Aanleiding hiervoor waren uitspraken van de Britse premier Theresa May. Zondag zei zij dat de Britten voor het einde van het eerste kwartaal van 2017 de artikel 50-procedure in werking willen zetten.

Doordat Theresa May een exacte timing gaf voor het in werking zetten van artikel 50 vrezen de financiële markten een “harde brexit” en voorzien ze meer risico’s voor de munt op korte en middellange termijn.

De goedkope Britse munt is wel goed nieuws voor de exporterende bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Dat bleek deze ochtend, toen bekend werd gemaakt dat de Britse industriële productie in september het hoogst was sinds juni 2014. De industrie draait dus beter dan verwacht.

screenshot_413

De combinatie van beter dan verwachte economische data en een zwakker Brits pond zorgde er vandaag ook voor dat de FTSE 100 zijn hoogste peil sinds juni 2015 bereikte. Dit komt voornamelijk doordat de meeste bedrijven uit deze index een internationaal karakter hebben en naar schatting 78% van hun omzet buiten het Verenigd Koninkrijk halen. De toekomstige inkomsten omgerekend naar het dalende Britse pond worden dus meer waard en dit is hoofdzakelijk de drijvende factor in de remonte van de FTSE 100 na de uitkomst van het Britse referendum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *