Alcoa: sterkste daling in 5jaar tijd!

Het derde kwartaalcijferseizoen is vandaag met een valse noot gestart. De resultaten van Alcoa worden namelijk traditiegetrouw als het officieuze begin van het cijferseizoen beschouwd. Het bedrijf, die onder andere bekend staat voor zijn aluminiumproductie, heeft minder goede cijfers dan verwacht bekend gemaakt.

screenshot_480

De winst per aandeel kwam uit op 32 dollarcent, terwijl analisten op 35 cent gerekend hadden. Ook de omzet van 5,21 miljard dollar bleef onder aan de verwachte 5,32 miljard . De kwartaalwinst bleek wel groter dan een jaar terug maar dit kwam voornamelijk door kostenbesparingen en gunstigere belastingen. Toch hadden analisten op nog hogere winsten gehoopt. Beleggers schrokken door de lager dan verwachte omzet en straften het aandeel genadeloos af tot $ 27.91 (-11.41%). De sterkste daling in 5jaar tijd! De omzet is immers een belangrijke driver voor de toekomst aangezien de winst uit de omzet moet komen. Een dalende omzet voorspelt dus niet veel goeds voor de toekomstige winstverwachtingen.

Het was trouwens de laatste keer dat Alcoa cijfers rapporteert in zijn huidige vorm. De 128-jaar oude aluminiumproducent zal zichzelf in twee beursgenoteerde ondernemingen splitsen. Het eerste bedrijf, die Alcoa zal blijven heten, gaat zich focussen op de productie en het smelten van aluminium. Het tweede bedrijf, Arconic, zal zich gaan toeleggen op de productie van hoogtechnologische afgewerkte aluminium producten voor onder andere de luchtvaart-, ruimte- en autosector.

De scheiding komt er omdat het koersverloop van Alcoa namelijk een sterke correlatie vertoont met de prijs van aluminium. En dat is toch wel een doorn in het oog van het management die met de splitsing hoopt dat andere business segmenten (Arconic) naar de waarde worden geschat die ze verdienen. Toch wel een ironische invalhoek aangezien deze afdelingen vandaag de hoofdreden waren voor de onverwachte omzetdaling.

screenshot_481

Wat nu?

screenshot_482

Technisch ziet het plaatje er niet zo rooskleurig uit. Het aandeel werd onder hoog volume gedumpt en het brak door al zijn voortschrijdende gemiddeldes (*). Zowel het 50-daags, 100-daags als het 200-daags gemiddelde konden geen steun bieden.

screenshot_483

Als we er even de Fibonacci correctieniveaus bij nemen, stellen we vast dat de koers van zijn 38.2% niveau is afgeketst en dit is opnieuw niet zo’n goed teken. Steun kan/zal gevonden worden rond het 23.6% niveau. Eenmaal de koers hierdoor breekt, bestaat de kans da we terug lagere regionen opzoeken. Zelfs richting de 0% lijn.

(*) Het voortschrijdend gemiddelde is een belangrijke indicator binnen de technische analyse, die u een goed beeld kan geven van de ontwikkeling van de onderliggende trend.