Goud • We zitten boven de korte termijn WMA’s = opwaarts momentum.
 • Onze technische indicatoren ogen nog steeds bullish maar wel wat overkocht
 • Ondanks de bull elementen hebben we hier nog altijd geen echte bulltrend.
 • We worden pas super bullish indien we een weeksluiting boven 1375.71 kunnen vormen.
 • Momenteel openen we short posities via GLD put opties met uitoefendatum september.
Commentaar:

We zagen een enorm mooie week voor goud en dit kwam voornamelijk door Donald Trump (uitspraken over een te dure dollar) en Noord-Korea. Hierdoor kregen we dus een toename van $34 of 2.7% in de goudprijs. Traders kochten naar hartenlust Amerikaans staatspapier waardoor de rentes daalden. Trouwe lezers weten ondertussen al dat goud en rentes tegengestelde bewegingen vertonen. Dus die beweging was enorm positief voor goud. Maar toch raden we aan om niet te euforisch te worden. Er ontwikkelen zich namelijk enkele bearish elementen waar we in een afzonderlijke post dieper op in zullen gaan. Maar we kunnen nu al zeggen dat we een hevige daling zeker niet uitsluiten.

Afgelopen week was de 5de opeenvolgende winstweek en we botsten zelfs tegen een LT weerstandslijn die er al sinds september 2011 hangt. Die moet dus gepakt worden (inclusief een 2de week bevestiging) om verder naar boven te bewegen. Op 1321.01 ligt echter nog een stevige weerstand. Zoals u kan lezen heeft goud nog enkele moeilijke hordes te nemen om echt impressive te worden. Doordat we nu al enkele weken hoger bewegen, begint de goudprijs toch wel wat overkocht te worden. Wij verwachten dus binnenkort een afkoeling/daling. Een dagsluiting onder de 8MA, die nu rond 1268 hangt, zou het startschot zijn van die afkoeling. Of dat komende week al zo zal zijn, moeten we nog afwachten. Zondag 23 april, krijgen we nog te maken met de Franse verkiezingen dus dit zal de prijs waarschijnlijk nog wat ondersteunen/omhoog stuwen. Maar wij waarschuwen nu al dat politieke risico's niet echt een substantiële bijdrage leveren aan de goudprijs. Het effect van zo'n risico's ebt dus heel snel weg (zie brexit, Italiaans referendum,...).

Indien die langverwachte afkoeling boven 1295.12 tot stilstand zou komen en we daarna terug omhoog bewegen, krijgen we een hogere bodem. Pas dan kunnen we van een echte bull trend spreken. Voorts staan onze steun niveaus mooi aangeduid. Momenteel is de zone tussen de 50 WMA en de 50% Fibonacci een belangrijke steunzone. Als die zone zou breken moeten we kijken naar de zone tussen de 100 WMA en de 38.20% Fibonacci. Hiermee sluiten we ons technisch praatje over de goudprijs af. We hebben zowel een bullish als een bearish scenario besproken waardoor we kunnen overgaan naar de goudmijnen.

VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) • We zitten boven de korte termijn WMA’s = opwaarts momentum
 • Technische indicatoren ogen vrij neutraal.
 • Koers beweegt vrij zijdelings in vergelijking met de goudprijs.
 • Dikke weerstandszone tussen de 50WMA en de 50% Fibonacci. Een weeksluiting hierboven zou aantonen dat we hoger kunnen/willen.
 • Vorige weerstand (38.20% Fibonacci) is momenteel een steun geworden.
 • Indien die steun zou breken zien we nog heel wat andere steunniveaus om de prijs op te vangen. (20WMA, 200WMA en uiteindelijk de 23.60% Fibonacci)
 • Als we onder de 23.60% Fibo zouden sluiten, zetten we een lagere bodem en is dit een indicatie dat de koers lager wil.
Commentaar:

We hebben aan bovenstaande niet echt veel toe te voegen. We willen enkel nog eens herhalen dat goudmijnen helemaal anders kunnen reageren op schommelingen in de goudprijs. Voorts zijn de goudmijnen ook een vroege indicator voor de goudprijs. En als we naar de grafiek van GDX kijken, zien we toch een niet zo overtuigend beeld in vergelijking met de goudprijs. Wij vrezen dan ook dat bepaalde actuele elementen enorm worden overdreven waardoor de goudprijs overkocht is. Een weeksluiting onder de korte termijn MA's zal ons vermoeden dan ook bevestigen. Komende week zal dus enorm interessant worden!