Vandaag was het ook de beurt aan Apple, één van de grootste en bekendste bedrijven ter wereld. Apple heeft in het fiscale vierde kwartaal voor het derde opeenvolgende kwartaal een lagere omzet en winst geboekt. De resultaten markeren tevens de eerste winstdaling op jaarbasis sinds 2001. Aandeelhouders zijn duidelijk niet blij en sturen het aandeel lager in de nabeurshandel.

screenshot_639

Resultaten en verwachtingen:

De kwartaalomzet kwam uit op $ 46.9 miljard (vorig jaar $ 51.5 miljard). Analisten van Wall Street hadden gerekend op $47.03 miljard. Daarmee deed het technologiebedrijf iets onder de verwachtingen. De omzet viel dus met 9% terug tegenover een jaar eerder.

screenshot_641

De nettowinst zakte van $ 11,1 miljard ofwel 1,96 dollar per aandeel naar $9 miljard ofwel 1,67 dollar per aandeel, iets boven de verwachting. Analisten vooraf geraadpleegd door Reuters rekenden op een nettowinst van 1,66 dollar per aandeel. De winst viel dus met 19% terug tegenover een jaar eerder.

screenshot_640

De brutowinstmarge viel terug tot 38%, komende van 39.9% een jaar eerder. Dit was wel iets beter dan de verwachtingen van 37.9%

Als we dit kwartaal vergelijken met het vorige, kunnen we vaststellen dat Apple in bijna elke regio terug terrein heeft gewonnen qua omzet. Enkel in China moest Apple wat omzet prijsgeven (-1%). Als we met een jaar terug vergelijken is het plaatje natuurlijk minder rooskleurig. Vooral in China is het verschil heel groot (-30%). Volgens Luca Maestri, de CFO van Apple, kwam dit vooral doordat de verkopen uit eerdere kwartalen in China extreem goed waren en het daarom heel moeilijk is om de situatie nu te vergelijken. Dit is volgens ons gewoon bullshit. Het is algemeen geweten dat Apple heel wat last heeft van goedkopere Chinese modellen… In Europa en Japan zag Apple de omzet met 3 en 10 procent groeien.

screenshot_644

Apple verkocht afgelopen kwartaal 45,5 miljoen iPhones. Vorig jaar waren dat er 48 miljoen. Op jaarbasis werden er ook minder iPad en Mac toestellen verkocht. De verkoop uit het “other products” segment viel ook dik tegen. Hier kunnen we de Apple watch, Beats by Dre, iPod, etc. vinden.

Mogelijk heeft de release van de nieuwe iPhone 7 en 7 Plus ervoor gezorgd dat de daling minder sterk is. De kwartaalcijfers gaan over de resultaten tot 24 september, de iPhone 7-modellen zijn sinds 16 september te koop dus deze cijfers zeggen nog niet veel over de populariteit van dat toestel. Jammer! Daar keken we namelijk heel hard naar uit.

screenshot_645

Vergelijking van de omzet en winst tussen de verschillende kwartalen (2014-2016)

screenshot_647

Commentaar van de CEO:

CEO Tim Cook zei dat de verbeteringen binnen de zakelijke dienstverleningsdivisie en de introductie van de nieuwe iPhone de outlook van het bedrijf voor het lopende kwartaal heeft doen verbeteren. “De reactie van de klant is echt boven verwachting”, zei hij. Voorts had hij het ook over de beste prestatie ooit in de dienstverleningsdivisie. De omzet groeide daar met 24% tot $6.4 miljard, een nieuw record. Daarmee is het ook de 2de grootste pijler van het bedrijf. De iPhone is nog altijd de grootste. Het bedrijf schaart onder andere de App Store, Apple Care en Apple Pay onder de categorie diensten.

In een toelichting tijdens de confrence call meldde CEO Tim Cook dat de verkopen van Apple Watch Series 2 ‘bemoedigend’ zijn. Nog altijd meldt Apple echter geen verkochte aantallen. Iets waar wij toch wel heel sceptisch tegenover staan. Eerst zien en dan pas geloven!

Voorts had hij het ook over Apple Pay. Het aantal transacties via Apple Pay (nu ook in Japan) zou vergeleken met vorig jaar met 500 procent zijn toegenomen.

Outlook:

Apple gaf een optimistische prognose af voor het lopende kwartaal. De eindejaarsverkopen, de problemen bij concurrent Samsung en de lancering van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus zouden daarvoor moeten zorgen.
screenshot_643