China voegt daad bij woord

Het begint er steeds meer naar uit te zien dat China echt wel een deal met Amerika wil bereiken. Nadat eerder bekend raakte dat China opnieuw sojabonen van Amerikaanse boeren kocht, ben ik vandaag nog iets opmerkelijks tegen gekomen. 

Volgens een artikel van Xinhua heeft premier Li Keqiang op de staatsraad, dat is het hoogste uitvoerend orgaan van de Volksrepubliek China, herhaalt dat de overheid ervoor gaat zorgen dat Chinese boeren makkelijker landbouwmachines kunnen kopen. 

Boeren zouden een vlottere toegang tot leningen krijgen en staatssubsidies zouden ook voor buitenlandse producenten gelden. En vooral dat laatste is opmerkelijk. China subsidieert namelijk de aankoop van bijvoorbeeld een tractor. Die subsidies kunnen wel oplopen tot 40% van de aankoopprijs. Op voorwaarde dat dit een tractor van een Chinese producent was off course!  

En net daar wrong deels het schoentje bij de Amerikanen aangezien die subsidies oneerlijke concurrentie waren. Een bedrijf zoals John Deere moest joint ventures aangaan om toegang tot de Chinese markt te krijgen. Met risico dat de Chinezen makkelijker bedrijfsplannen zouden kunnen stelen.
Het feit dat die subsidies nu ook voor buitenlandse producenten gelden, is volgens mij het zoveelste signaal dat handelsoorlog afkoelt aangezien de Chinezen hun economie verder willen openen.  

Tenslotte lijkt deze aankondiging ook op een afwijking van hun “Made in China 2025” plan. Beijing wou namelijk dat meer dan 60% van de tractoren, die bestemd waren voor de Chinese markt, geproduceerd werden door Chinese bedrijven. Nu Amerikaanse producenten zoals John Deere en AGCO makkelijker toegang kunnen krijgen, is dat volgens mij een moeilijke opdracht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *