Chinese handelsdata stelt opnieuw teleur!

Ondanks de beter dan verwachte economische data die we de afgelopen weken te zien kregen vanuit China, vertoonde de handelsbalans voor de tweede maand op rij opnieuw een verzwakking. Zowel de export als de import deden het opnieuw slechter dan de verwachtingen.

screenshot_32
Als we er de Yuan bijnemen zien we dat die toch terug wat verzwakt is sinds de data van september. Zoals we al eens aanhaalden, bleef de yuan vrijwel stabiel voor de toetreding tot het SDR mandje van het IMF. Sindsdien is de Yuan al redelijk verzwakt…

screenshot_33
De markten negeren het voorlopig omdat de focus op de ontknoping van de Amerikaanse verkiezingsstrijd ligt. Maar vorige maand had dit tot gevolg dat de aandelenmarkten toch enkel dagen in het rood noteerden.

screenshot_30
Waar we ook echt naar uitkeken was hoeveel olie China afgelopen maand had geïmporteerd. Dit kwam dan ook perfect volgens onze eigen verwachtingen uit. De tweede grootste olieverbruiker van de wereld, importeerde tijdens oktober maar 28.79miljoen vaten olie. Het laagste aantal sinds januari! In vergelijking met september was het een afname van bijna 13%. Dit is iets waar wij al enkele weken voor waarschuwen! Grote advies bureau’s en banken leggen de focus teveel op het aanbod van olie terwijl het aan de vraagkant ook problematisch begint te worden. De olieprijs negeert het voorlopig ook en lijkt sinds vrijdag wat steun te gevonden hebben op zijn 200 daags gemiddelde.

screenshot_34
Wij raden opnieuw voorzichtigheid aan. Ook al krijgen de markten vleugels indien Clinton zou winnen. De focus zal volgens ons terug snel verschuiven richting China…