Chipotle verlaagt winstverwachtingen, koers springt omhoog.

Vorige week hadden we een kort artikel geschreven over de Amerikaanse horeca sector. Daarin legden we uit dat deze sector het in de toekomst vrij moeilijk zou beginnen krijgen en dat dit waarschijnlijk banen zal gaan kosten. Mogelijke problemen zagen we dan ook in een afname van het aantal bezoekers en dus minder verkopen, stijging van voedselprijzen en stijgende huurprijzen van handelspanden.

Tijdens het NFP rapport kwamen we tot de vaststelling dat er over jaarbasis al kleine afname was in het aantal jobs in deze sector:


Vandaag kwam Chipotle vervolgens met een winstwaarschuwing voor het 4de kwartaal. De Mexicaanse voedselketen voorziet nu nog maar een kwartaalwinst van $0,50 – $0,58 per aandeel terwijl $0,96 was vooropgesteld. Ook ziet het ook wat minder omzet.

Reden?
– Een sterkere daling van 4,8% in de verkoop.
– Stijgende voedselprijzen (avocado’s)

We zitten er dus eigenlijk “boenk op” en verwachten dat andere restaurantketens dezelfde waarschuwingen de wereld gaan insturen. Daarom ook dat we dit soort bedrijven extra in de gaten gaan houden. In een eerste reactie zakte de koers van Chipotle met 4% maar dit is omgekeerd naar +4%. Hiervoor moeten we kijken naar (klik om te vergroten):


En vooral ook naar het feit dat er in december een kleine verbetering zat in de verkoop (hier kun je wel wat kanttekeningen plaatsen):


Afsluiten doen we met iets wat we vonden op hun site waar wel een kern van waarheid in zit. Hopelijk hebben ze ook een goede chefkok om alles in goede banen te leiden.