Correct gebruik van de RSI

De RSI of Relative Strength Index is een handige indicator om te controleren of de huidige trend van een asset nog voldoende ruimte heeft om zich door te zetten. In deze post tracht ik uit te leggen hoe u de RSI hiervoor kunt gebruiken.  

Wat is de RSI?

De RSI meet de verhouding van het aantal opwaartse en neerwaartse bewegingen en normaliseert de berekening zodat de index wordt uitgedrukt binnen een bereik van 0 tot 100. Met andere woorden, deze indicator meet hoe vaak de koers van een asset hoger sluit in vergelijking met het aantal keren dat de koers lager sluit. En uit deze metingen komt dan een waarde tussen de 0 en 100 uit.

  • Bij RSI >70, wordt aangenomen dat een asset overgekocht is. Dit is een situatie waar de prijzen sterker gestegen zijn dan er door de markt werd verwacht.
  • Bij RSI <30, is dit een signaal dat een asset oververkocht is. In dit geval is het een situatie waarin de prijzen sterker zijn gedaald dan de markt dacht.

Correct gebruik

Jammer genoeg interpreteren veel mensen deze schitterende indicator helemaal verkeerd. Om de een of andere reden denkt de gemiddelde persoon dat, als een RSI overgekocht of oververkocht raakt, dit iets zegt over de toekomst  Als het zo makkelijk was, waren we allemaal al miljonair nietwaar?  

Dit is makkelijk. Bij een RSI waarde onder 30 koop ik en als de RSI over 70 beweegt, verkoop ik. 

Gemiddelde lezer

Het feit dat de RSI overgekocht of oververkocht is, geeft geen enkele zekerheid over een mogelijke draai in de trend. Als een asset bijvoorbeeld “oververkocht” raakt is dat dus geen signaal dat het koopwaardig is. Knoop dat dus goed in uw oren! 

Divergentie

U moet eigenlijk op zoek gaan naar divergentie tussen de RSI indicator en de koers. In feite wil dit zeggen dat u op zoek moet gaan naar afwijkend gedrag. Er bestaan twee soorten divergentie: 

  • Positieve divergentie
  • Negatieve divergentie
Positieve divergentie

Bij een positieve divergentie laat de koers gelijke of lagere bodems zien, terwijl de indicator gelijke of hogere bodems laat zien. Dit geeft aan dat de dalende trend op zijn einde loopt en een reversal hoogst waarschijnlijk is. 

Negatieve divergentie

Bij een negatieve divergentie laat de koers gelijke of hogere toppen zien, terwijl de indicator gelijke of lagere toppen laat zien. Dit geeft aan dat de stijgende trend op zijn einde loopt en een (correctie) of trendomkeer waarschijnlijk is. 

Verborgen divergentie

Soms hoor ik mensen ook zeggen dat dit niet goed werkt aangezien we soms reversals krijgen zonder dat er divergentie te zien is. Ik moet dan altijd eens goed lachen. Markten zijn fractaal en bepaalde signalen komen nu eenmaal tevoorschijn op een andere tijdseenheid. Om divergentie correct te spotten moet u dus af en toe wisselen van tijdseenheid. 

240min grafiek

De top van januari is misschien het beste voorbeeld. Op de dag grafiek van de Dow Jones is er helemaal geen divergentie te bespeuren. Als we inzoomen op de 240min grafiek, zien we echter wel divergentie!

Conclusie

Als u de RSI correct wil gebruiken moet u eigenlijk gewoon op zoek gaan naar divergentie. Zo simpel is het!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *