Goud, een koopmoment?

Goud kreeg het vandaag hard te verduren. Het edelmetaal ging hard onderuit (-3.3%) na uitspraken van Richmond Fed president Jeffrey Lacker over een lang verwachte renteverhoging in 2016 en het opdrijven van het tempo van mogelijke renteverhogingen in 2017. Het was de grootste procentuele daling in één dag sinds december 2013.

screenshot_421

 Net als goud, verloor het zilver ook stevig terrein (-5.5%)

screenshot_422

De verliezen vallen te verklaren doordat beleggers in de loop van het jaar massaal in goud waren gevlucht in de hoop dat de Fed de rente aan een lager tempo zou verhogen dan vooropgesteld. Die hoop werd dus werkelijkheid want dit jaar hebben we nog geen enkele renteverhoging gezien. Maar door aantrekkende Amerikaanse economische data en stevige uitspraken van verschillende Fed officials worden beleggers duidelijk nerveus en kiezen ze ervoor om hun jaarwinsten veilig te stellen. Sinds het begin van dit jaar lieten goud (+21%) en zilver (+31%) namelijk stevige winsten optekenen.

screenshot_423

Als we er de USD index (*) bijnemen kunnen we vaststellen dat de dollar vandaag, mede geholpen door het tuimelende pond en yen, terug boven zijn 200daags gemiddelde sloot. Dit is een sterk technisch signaal die een indicatie kan zijn voor een verdere appreciatie van de munt. De dollar heeft dus duidelijk nog heel wat opwaarts potentieel in zijn mars. Een stijgende dollar is namelijk nefast voor de prijs van grondstoffen omdat diezelfde grondstoffen voor niet- Amerikanen duurder worden.

Met alsnog een mogelijke renteverhoging in 2016 en een verdere stijging van de dollar in het verschiet, lijkt dit volgens mij dus nog niet het ideale moment om een positie in goud of zilver in te nemen. Maar belangrijke steunmomenten dienen wel in het oog gehouden te worden.

(*) USD index: Dit is een index waarin men de waarde van de US dollar afweegt tegenover 6 andere belangrijke munten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *