Goud sluit de week af met 5% verlies. Is het ergste voorbij?

Weekoverzicht:

De goudprijs eindigde deze week met 64.4$ per ounce verlies en klokte af op 1248.9$ per ounce. Het was het 3de weekverlies in een maand tijd. Sterker nog is het feit dat dit het grootste weekverlies sinds 2013 was. Toch wel opvallend voor één van de beste beleggingen van het jaar.

screenshot_450

Als we er de grafiek bij halen valt de snelle opgang sinds de bodem van december 2015 op. Een rendement van 31% op 201 dagen is toch wel extreem maar niet ongewoon voor een metaal als goud. Dat hierop een correctie volgt lijkt mij dan ook normaal. What goes up must come down nietwaar?

Maar afgelopen week zagen we dat de daling een versnelling hoger werd geschakeld. En dit vraagt toch wel wat extra context…

screenshot_451

De terugval is in eerste instantie te wijten aan de renteklim van de langetermijnrente op de Amerikaanse obligatiemarkten. Dit is dan weer het gevolg van economische signalen dat de economie (terecht?) terug stevig aantrekt plus de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) zijn monetair beleid opnieuw zou verstrakken in december.

Door de aantrekkende langetermijnrente begon de dollar ook te appreciëren. Een stijgende dollar is namelijk nefast voor grondstoffen aangezien ze duurder worden voor buitenlandse investeerders.

Extra druk kwam er doordat de beter dan verwachte economische data van begin deze week ook nog eens de speculatie voedde dat de Fed misschien de rente al zou verhogen in november. Deze speculatie werd vrijdag de kop ingedrukt door een zwakker dan verwacht banenrapport (grijze verticale lijn op de afbeelding). Er kwamen 156.000 banen bij, waar een banengroei van 170.000 werd verwacht. De werkloosheid liep in september op van 4,9 naar 5,0 procent, terwijl een stabiel niveau werd voorzien. De langetermijnrentes en de dollar vielen als reactie terug waardoor goud naar adem kon happen.

screenshot_452

Wat ook niet hielp was het feit dat de Chinese markten deze week wegens vakantie gesloten waren en helemaal geen steun aan de goudprijs konden bieden. China was vorig jaar namelijk de grootste afzetmarkt voor beleggingsgoud met een totale vraag van 201 ton. En ook dit jaar blijken de Chinezen een grote koper te zijn. Punt van aandacht is dat dit al het 3de jaar op rij is dat de goudprijs sterk zakt tijdens deze vakantieweek. Iets wat toch wel de wenkbrauwen doet fronsen…

screenshot_466

Mijn prognose:

Maar goed, tot zover het verleden. Laten we eens gaan kijken naar wat de toekomst in petto kan hebben. Hiervoor zoomen we eerst eens dieper in op de Amerikaanse 10 jaars rente.

screenshot_454

Door de aantrekkende economische data en steeds meer verklaringen van bestuurders van de federal reserve om de rente op te trekken is de Amerikaanse 10 jaar deze week door het belangrijke 200 daags voortschrijdend gemiddelde gebroken.

Het voortschrijdend gemiddelde of Moving Average (“MA”) is een populaire technische indicator. Het vlakt de koersevoluties af en filtert er zo de dagdagelijkse ruis uit. Hierdoor is het een handig hulpmiddel om de trend te bepalen. Het kruisen van de koers door het voortschrijdend gemiddeld is cruciaal. Bij een opwaartse kruising, dus van onder naar boven toe, kan de neerwaartse trend overgaan in een opwaartse trend. Deze week brak de US 10j ook uit zijn dalend trendkanaal. Dit in combinatie met de 200MA kan er dus op wijzen dat er nog meer opwaarts potentieel in de US 10j zit

Veel zal echter afhangen van de economische data die we de komende weken nog op ons bord voorgeschoteld zullen krijgen. Maar naar mijn verwachting zal er een stijging tot de 50% Fibonacci retracement gebeuren. Dus een US 10j rond de 2%. Daar zit trouwens ook een belangrijk weerstandsniveau die zonder ongelukken (Trump, Deutsche Bank, slechte Q3 resultaten,…) getest zal worden in december. Daarna is het koffiedik kijken of de toestand van de Amerikaanse economie het toelaat om de rente verder te verhogen. Iets waar ik trouwens sterk aan twijfel. Uit het verleden is al gebleken dat de Federal Reserve zich veel te optimistisch opstelt over de gezondheid van de Amerikaanse economie. Bij de renteverhoging van 2015 bijvoorbeeld, had de fed verwacht dat ze de rente in 2016 wel tot 4x toe kon verhogen. Tot op heden is er in 2016 nog geen enkele renteverhoging geweest. Dit had dan ook een effect op de US 10j, de dollar en natuurlijk de goudprijs. (zie de grafiek tussen de US 10j en goud)

Onderstaand figuur is een vergelijking tussen de renteverwachtingen van de Federal reserve van dec 2014 en sept 2016. A picture is worth a thousand words:

screenshot_458

Nu hoor ik jullie al denken: “Waarom is het verloop van de US10j rente zo belangrijk?” Wel er bestaat een extreem hoge correlatie tussen de goudprijs en veranderingen in de US 10j. Als de rente stijgt, zakt het goud en omgekeerd.

screenshot_455

Hieruit kunnen we dus opmaken dat indien de US 10j zijn opmars verder zal doorzetten, er dus nog wel wat neerwaarts potentieel in de goudprijs kan zitten.

Hoeveel bedraagt dat neerwaarts potentieel nog?

screenshot_464

Wel, op dit moment heeft goud door het zwakke banenrapport van afgelopen vrijdag wat steun gevonden op de 38% Fibonacci lijn. Dat wil zeggen dat het edelmetaal al 38% is teruggevallen sinds de stijging tussen december 2015 en juli 2016. Voorts geeft de RSI ook de laagste waarde sinds december 2015 aan, wat kan wijzen op een te overdreven daling. En er zich op korte termijn een bodem kan vormen.

Hierdoor zou goud kunnen herstellen tot 1296$ per ounce. Dit kan perfect lukken aangezien de Chinezen, na een weekje feesten, deze nacht terug op de markt komen en we nog maar enkele weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn. Traders en beleggers kunnen goud als een hedge gaan gebruiken tegen het risico dat Trump zou winnen. De kans dat Trump volgens de peilingen wint is uitermate klein maar na Brexit is al gebleken dat die peilingen niet echt geloofwaardig zijn. Voorts verloopt de aanloop naar deze verkiezing uitermate grillig waardoor meningen en stemmen heel snel beïnvloed kunnen worden. Indien Trump president zou worden, voorzie ik een crash op de globale markten waardoor goud vleugels kan krijgen. Daarom raad ik aan om nu al een kleine positie in goud te nemen. Je weet namelijk nooit wat er nog kan gebeuren.

Maar als alles volgens plan verloopt en Hillary het haalt van Trump zullen de US 10j en de dollar het parcours afleggen zoals ik in het stukje rond de Amerikaanse 10 jaars rente heb besproken. Hierdoor denk ik dat goud tot 1210$ per ounce (50% fib lijn) zou kunnen dalen om daarna zijn herstel verder in te zetten.

Waarom zou goud daarna terug zijn stijging kunnen voortzetten?

– Wereldwijde groeiverwachtingen blijven ondermaats
– Blijvende vraag naar fysiek goud vanuit China en India
– De gevolgen van Brexit zijn nog altijd niet duidelijk
– Deutsche Bank
– De Chinese economie blijft slabakken
– Goud is voor Amerikanen een hedge tegen inflatie.
– De problemen in de Europese en Japanse banksector lijken nog niet voorbij waardoor goud als een veilige haven kan worden beschouwd.
– Door de aantrekkende dollar kan het zijn dat Amerikaanse bedrijven minder winsten gaan maken aangezien ze concurrentieel duurder gaan worden. Dit kan de Amerikaanse economie fnuiken waardoor verdere renteverhogingen verder naar de toekomst worden verschoven (Wat in 2016 het geval was)

Conclusie:

Niemand kan in de toekomst kijken maar door middel van het gebruik van technische analyse en een dosis gezond verstand kan je toch een aardig beeld vormen over welke richting een asset kan bewegen. Hierdoor kan ik concluderen dat de huidige prijzen al een mooi eerste koopmoment zijn. Door een combinatie van politieke onzekerheid in de Verenigde Staten, Chinese koophonger en de problemen in de Europese banksector, kan de goudprijs in eerste instantie terug herstellen tot 1290$ per ounce. (Indien Trump de verkiezingen wint en/of als de omstandigheden rond enkele Europese banken/Amerikaanse economie zouden verslechten zal goud waarschijnlijk terug door het psychologische niveau van 1300$ breken en hogere oorden opzoeken.)

Als Hillary Clinton de verkiezingen wint, ligt de weg voor een renteverhoging in 2016 helemaal open en zal de goudprijs, zoals eerder vermeld, terug verder zakken richting 1210$ per ounce. Wat er daarna voorvalt kan enkel de toekomst uitwijzen. Maar er zijn genoeg aanwijzingen dat Amerikaanse economie nog niet op volle toeren draait. Voorts is er ook nog het feit dat globale problemen het rentefeestje in de Verenigde Staten dusdanig kunnen verstoren (zie Brexit en China in 2016). Waardoor de kans reëel is dat goud terug hogere oorden kan opzoeken.