Nieuw vrijgegeven data over de Chinese handelsbalans leverde deze nacht een enorme teleurstelling op. Zowel de Chinese export als de import (beide hier weergegeven in dollar) stelden teleur en vergroten daardoor de vrees dat de Chinese economie en eigenlijk de wereldeconomie het eigenlijk niet zo goed doet. De export viel het sterkste terug in 7 maanden tijd! De aanhoudende falende export zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de Chinese centrale bank de renminbi verder laat devalueren met alle gevolgen van dien.

screenshot_497

Maar wat is de handelsbalans nu eigenlijk?

Een handelsbalans geeft de import en de export aan van een land. Als de export de import overstijgt, spreekt men van een overschot op de handelsbalans. Indien de import groter is dan de export, heeft men het over een tekort.

Bij de Chinese handelsbalans stellen we vast dat er sprake is van een overschot. Dit kan als positief gezien worden omdat het land aan zijn eigen behoeften kan voorzien Anderzijds kan het ook duiden op een tekort aan binnenlandse consumptie. En dit is iets wat veel economen in het geval van China vrezen, waardoor de aandelenmarkten vandaag onderuit gaan.

screenshot_494
Handelsdata kunnen van nature wel enorm schommelen maar afgelopen jaar gingen die dippen in de handelsbalans, mede door de devaluatie van de Chinese munt, wel gepaard met stevige correcties op de aandelenmarkten (zie rode pijlen).

screenshot_503

De Chinese munt

Op de valutamarkten zorgden deze zwakke economische cijfers telkens voor druk op de Chinese yuan.

screenshot_505

Punt van aandacht is het feit dat de Amerikaanse 10 jaars rente zich sinds midden augustus opnieuw los koppelt van de CNY/USD. Iets wat we naar aanloop van de eerste Amerikaanse renteverhoging in 10 jaar tijd ook zagen. Dit liep af met een dramatische daling van de rentes en aandelenmarkten in januari.  Waardoor de Federal Reserve zich genoodzaakt vond om tot op de dag van vandaag een 2de renteverhoging altijd maar verder voor zich uit te schuiven.

Sinds januari kunnen we vaststellen dat de Yuan geleidelijk aan verder in waarde is afgenomen. De Chinese centrale bank (PBoC) doet dit vooral om de export terug te stimuleren. Door de aanpassing van de wisselkoers worden Chinese producten in het buitenland namelijk nog goedkoper. Na de slechte export cijfers van afgelopen nacht mogen we dus een verdere devaluatie van de Yuan verwachten.

Daarmee komt de Federal Reserve in december voor een moeilijke keuze te staan. De rente opnieuw verhogen als er signalen zijn dat de wereldeconomie het niet zo goed doet OF een renteverhoging opnieuw uitstellen. Bij beide keuzes verwacht ik, zoals aangegeven in mijn goudrapport, een negatieve reactie van de aandelenmarkten.

Grondstoffen

In een van mijn eerdere posts heb ik al eens uitgelegd dat een sterke dollar op grondstoffenprijzen kan wegen. China is de grootste grondstoffenimporteur ter wereld en door hun devaluerende munt zou dit dus gunstig moeten zijn. Maar een zwakkere Yuan maakt het importeren van grondstoffen duurder voor Chinese producenten omdat deze meestal eerst moeten worden omgezet naar dollar. Dit kan dus mogelijk resulteren in minder vraag waardoor er extra druk op grondstofprijzen kan ontstaan. Iets wat we vandaag trouwens zagen in de prijs van koper.

screenshot_508

Macau

Een van mijn favoriete economische indicators als het over China gaat is Macau. Macau is een speciale administratieve regio van de Volksrepubliek China. Deze regio wordt ook wel het Las Vegas van het Oosten genoemd en dit is niet voor niets. Je hebt er bijvoorbeeld een kopie van The Wynn in Macau staan.

Chinezen gokken graag waardoor het een perfecte indicator kan zijn over de werkelijke toestand van de Chinese economie aangezien officiële economische data niet altijd betrouwbaar blijken te zijn. Een sterke binnenlandse economie zorgt er voor dat meer mensen gaan feesten en gokken in Macau. Hoe het eraan toegaat in Macau zie je volgens mij dan ook perfect gereflecteerd in de aandelenkoers van Wynn Macau.

screenshot_506

Nog lang voordat officiële economische data uit China problemen signaleerden zag ik al een daling in de aandelenkoers van Wynn Macau wat een eerste teken aan de wand kon zijn. Een jaar later volgden dan de crashes die ik al eerder heb beschreven. Daarna volgde een geleidelijk herstel tot vorige week.

Vorige week was het namelijk “golden week” in China. Dit is een 7-daagse nationale feestdag waarin veel Chinezen op vakantie naar Macau trekken. Afgelopen jaren was er tijdens deze periode telkens een herstel in de aandelenkoers van Wynn Macau omdat beleggers ervan uit gingen dat de inkomsten tijdens deze feestweek een boost konden zijn voor de winst. Maar dit jaar bleef die stijging/herstel uit. Iets wat toch wel veel vragen opriep. Vragen waar we vandaag een antwoord op hebben gekregen…

Afsluiten doe ik met een overzichtje van de Chinese data die we komende dagen nog op ons bord zullen krijgen. Of die beter zullen zijn dan de handelsdata van deze nacht moeten we nog afwachten. Maar ik zet er mijn geld alleszins niet op in.

screenshot_507