Nike toont beter dan verwachte cijfers! Maar toekomstige orders stellen teleur…

Daarstraks heeft Nike (ticker:NKE) zijn 2de kwartaalcijfers bekend gemaakt voor het fiscale jaar van 2017. En de cijfers waren beter dan verwacht.  De verwachtingen van analisten werden ruimschoots geklopt. De koers zoekt nabeurs dan ook hogere regionen op. En die stijging is meer dan welkom want sinds de start van het jaar verloor de beurskoers van Nike al 17%. Het is dit jaar het slechts presterende aandeel binnen de Dow Jones en daarmee stevent het aandeel op een lagere jaarafsluiting af. Iets wat niet meer voorkwam sinds 2009.

screenshot_252
De resultaten:

Nike klopte de verwachtingen zoals eerder gezegd dus ruimschoots. De nettowinst steeg met 7% tot $842 miljoen. De winst per aandeel (wpa) kwam uit op $ 0.5 terwijl Wall Street rekende op $0.43. Dit was 11% meer dan een jaar eerder.

screenshot_250Qua omzet meldde Nike $ 8,180 miljard tegen $8.082 miljard verwacht. Dat was 6 procent meer dan een jaar eerder, of 8 procent als wisselkoerseffecten buiten beschouwing worden gelaten. Dit kwam vooral door een dubbelcijferige groei in China en West- Europa.

screenshot_251Een klein minpuntje in de cijfers was het feit dat de brutowinstmarge daalde tot 44.2% (45.6% een jaar eerder). Als reden somde Nike hogere kosten en ongunstige valutaschommelingen op. Vooral dat laatste gaan we waarschijnlijk veel terug zien in andere kwartaalrapporten.

Commentaar van de CEO:

De commentaar was niet zo speciaal. Het gebruikelijke op de borst geklop. Iets wat een CEO hoort te doen bij zo’n resultaten.

Outlook:

De outlook werd neerwaarts bijgesteld. Nike verwacht komende kwartalen minder orders dan verwacht. Straks geven we het artikel hierover nog een update!

Het aandeel:

Nabeurs kreeg het aandeel dan ook vleugels en steeg het aanvankelijk met 5%. screenshot_254Tot als de outlook tijdens de conference call werd meegegeven:

screenshot_259
Hieronder ziet u de wekelijkse grafiek. Een target geven we deze keer niet echt mee. Een licht herstel tot $56-$58 kan altijd maar de trend is down. Opletten dus! Vooral die daling van de brutowinstmarge door wisselkoers schommelingen kan roet in het eten gooien. Die dubbelcijferige groei vanuit China kan wel eens in het gevaar komen. Natuurlijk is dit geen zekerheid maar toch. Hou er rekening mee.

screenshot_258
De balans:

Voor de geïnteresseerden geven we ook nog eens de volledige balans mee. Alsook een regio overzicht over de omzet (klik voor vergrotingen).

screenshot_256 screenshot_257