Een uurtje na het openen van de Amerikaanse beurs zijn de verliezen in de olieprijs opgelopen. Momenteel staat er een daling van 2.51% op de koerstabellen. Daarmee staat de prijs op het laagste niveau in een maand tijd. (klik voor een grotere afbeelding)

screenshot_735
Zoals eerder gezegd, zijn Irak en Iran de grote boosdoeners. Ook Libië en Nigeria hebben al aangegeven dat de voorgestelde productieverminderingen niet voldoen aan hun eisen. Het lijkt erop dat nu ook traders enorm beginnen te twijfelen aan de overeenkomst uit Algiers. Het enige wat de “overeenkomst” tot nu toe teweeg heeft gebracht zijn hogere olieprijzen zonder dat ze ook maar iets aan productie hebben moeten inboeten. Perfect toch?

Daarstraks raakte zelfs bekend dat in oktober alle OPEC leden samen 33.715miljoen vaten per dag oppompten. Een maand eerder was dit nog 33.665miljoen per dag. Dus een toename van 50000 per dag. Dit terwijl ze de productie willen bevriezen of verminderen tot 32.5miljoen-33 miljoen vaten per dag. De Saudi’s (grootste OPEC producent) pompten wel 100 000 minder vaten op per dag in vergelijking met een maand geleden.

Iets zegt ons ook dat non-OPEC landen zoals Mexico en Rusland gretig in hun handen slaan en momenteel ook extra olie aan het oppompen zijn aangezien ze deze olie momenteel aan hogere prijzen kunnen verkopen.

Voorts willen we jullie ook nog eens wijzen op de volgende grafiek waaruit kan blijken dat de olieprijs te optimistisch heeft gereageerd op de mogelijke deal die in Algiers was “overeengekomen”. U kijkt naar een vergelijking tussen de olieprijs en de 200 grootste aandelen uit de golf regio. Normaal gezien bewegen ze min of meer in dezelfde richting. Maar sinds augustus is de olieprijs sterk beginnen oplopen door het gepraat van de OPEC over een mogelijke deal. Met de problemen rond deze deal verwachten wij dan ook dat olie terug lager gaat duiken in de richting van deze golf index. Net zoals in juni-juli het geval was. Kortom, we gaan nog spannende weken tegemoet gaan!

screenshot_736