GoudTechnisch plaatje:
Commentaar:

De goudprijs bleef eigenlijk gedurende een lange tijd op zijn plaats tot de Amerikaanse opening. Daarna was het een en al volatiliteit wat de klok sloeg. Kort voor de opening ging de goudprijs mooi lager tot $ 1278 maar de bears konden dit niveau uiteindelijk niet vast houden. Veel veranderde er eigenlijk toen de Britse krant The Guardian met de volgende headline kwam.:


De Noord Koreaanse zorgen zijn dus nog niet verdwenen. Al  willen we hier wel wijzen op het woordje “sources”. Wij hekelen het feit dat beleggers/algo’s steeds meer en meer zo’n berichten oppikken en erop beginnen te handelen. Ronduit absurd! Dit artikel, in combinatie met de steeds verzwakkende USD en de minder goede economische cijfers, zorgde ervoor dat goud terug gekocht werd waardoor we de dag afsloten rond $1289.  Ondanks dat we hoger afsloten zien we toch opnieuw signalen dat we lager kunnen gaan. We konden de top van de dag ervoor niet penetreren maar we gingen wel kort onder de bodem van gisteren. Voorts blijft goud volgens onze indicatoren enorm overbought. Tenslotte willen we ook nog op het volgende wijzen:


Wij hebben vandaag eens enkele andere paren overlopen en in de desbetreffende valuta paren heeft goud al een sell signaal gevormd of is het op weg om een sell signaal te vormen. Goud is iets globaals en velen maken vaak de fout om goud enkel te bekijken tegenover de USD. Bijna over heel de wereld werd goud vandaag gedumpt en wij vermoeden dan ook dat het niet lang zal duren eer de USD zal volgen…

VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX)Technisch plaatje:
Commentaar:

Ondanks de groene dag voor goud konden de miners hier niet van profiteren. We willen nog eens benadrukken dat goud en goudmijnen 2 afzonderlijke assets zijn en dus anders kunnen reageren. Miners ondervonden vandaag ook wel wat druk door zakkende indices en waarschijnlijk ook omdat goud over bijna heel de wereld werd verkocht. Miners zijn namelijk internationaal opererende bedrijven. Ook hier sloten we tussen de korte termijn MA’s. Een sluiting onder 24.11 kan het vervolg van de daling inluiden waarbij we in eerste instantie gaan kijken naar de 50 dMA. We vermoeden zelfs dat we naar de 100 dMA kunnen bewegen indien goud meezakt. Dit zal dan ook een enorm cruciaal punt worden aangezien die 100 dMA samenvalt met een belangrijke trendlijn.