The Daily Maven: 22 Feb, The Day The Market Stood Still.

Beleggers zijn vandaag lichtjes op de rem gaan staan. De belangrijkste indices waren de dag licht lager gestart maar uiteindelijk zijn we dit min of meer makkelijk te boven gekomen. Dit kwam voornamelijk door uitstekende huizendata.

Maar het belangrijkste event van de dag waren eigenlijk de notulen van de recentste fed meeting. Beleggers zochten naar aanwijzingen over het tijdstip van de volgende renteverhoging maar kwamen van een kale reis terug. Het enige wat we te zien kregen waren de woordjes “fairly soon”. Aandelen reageerden er al bij al niet op.

De markt ziet op dit moment mei (52.1%) als het meest waarschijnlijke moment voor een eerste renteverhoging. De mogelijkheid op een renteverhoging in maart staat nu op 22.1%. Gisteren was dit nog maar 17.7%. Dit is volgens ons toch nog iets wat we in het oog moeten houden. Maart mogen we nog niet afschrijven! Er komen nog enkele belangrijke data aan waardoor de FED misschien wel op het laatste moment kan hiken…

S&P 500 (sector):
ETF’s:
Futures:
Top 20:

S&P 500 2362.8 (-0.11%)
Dag grafiek:
Ondanks dat we vandaag een rode dag zagen, maken we ons hier niet echt zorgen over. We zitten nog altijd comfortabel boven onze korte termijn MA’s. We blijven dus naar boven kijken!

USD Index 101.21(-0.23%)
Effect economische data en speeches:

Visueel overzicht belangrijke munten tegenover de USD (Rood= USD kracht, groen=USD zwakte):
Dag grafiek:
En opnieuw een afwijzing van de 50MA (blauw). Dit niveau zouden de bulls toch wel echt moeten kunnen pakken… En het zag er lange tijd uit dat we dit ook gingen doen maar 2 evenementen hebben hier een stokje voor gestoken. Beide evenementen bespreken we bij de uur grafiek.  De weerstanden en steunen staan mooi aangeduid dus daar hoeven we geen verdere uitleg bij te geven. De stijgende minitrend is nog steeds van tel.

Uur grafiek:

Als we kijken naar de uur grafiek zien we 2 opvallende candle sticks. Die van 16u en die van 20u. Rond 16u kregen we het nieuws dat Francois Bayrou zch terug trekt uit de Franse presidentsverkiezingen en zich achter Macron schaart. Hierdoor zouden de winstkansen van Le Pen aanzienlijk dalen. De markt reageerde duidelijk opgelucht waardoor de euro opnieuw gekocht werd. Dit ten koste van de USD.

Om 20u stipt verschenen de notulen van de laatste FOMC meeting. Onderstaande foto geeft een korte samenvatting weer van de belangrijkste passages. Zoals u kan zien, reageerde de valutamarkt negatief.

Goud 1238.77 (+0.26%)
Dag grafiek:
Ook hier heel wat actie maar al bij al was het een verloren dag. We blijven zijwaarts bewegen. De bollinger bands blijven naar elkaar toe bewegen dus een explosieve(?) beweging is dichtbij. De markt moet ons duidelijk maken welke richting ze uit wil. Daarvoor zoeken we naar een nieuwe high (dus boven 1244.71) of een breuk van 1217.

Kleine reminder: onze short staat nog open en bij nieuwe high’s gaan we waarschijnlijk die positie uitbreiden.

Uur grafiek:
Ook hier kunt u de 2 belangrijkste evenementen van de dag zien. Om 16u een dump in goud door de dalende winstkansen van Le Pen en om 20u een stijging door de FOMC minutes. Hierdoor eindigden we terug min of meer onbeslist.

Olie 53.57(-1.22%)
Dag grafiek:
Het ziet er naar uit dat de uitbraak van dinsdag op het eerste zicht toch wel een vals signaal was. Alle winsten van gisteren zijn terug van tafel geveegd. Wel moeten we zeggen dat de 6/8MA steun heeft geboden. Het valt dus af te wachten of we straks terug hoger kunnen bewegen. Toch wel vrij gemengde signalen die we hier zien. Zelf hebben we sinds begin december nog geen enkele trade rond olie gedaan…