The Daily Maven: Apple Boosts The Nasdaq

De markten sloten gisteren overwegend vlak af. De Nasdaq daarentegen kon wel wat winst boeken door de ijzersterke cijfers van Apple. Woensdag begonnen we in eerste instantie nog vrij optimistisch maar dat optimisme werd al snel ingeruild voor wat extra waakzaamheid naar aanloop van de FED verklaring.

Het optimisme aan het begin van de dag was ook deels te danken aan de uitstekende macro economische data die we te zien kregen. Zowel het ADP rapport als het ISM manufacturing rapport waren goed. Deze uitstekende cijfers staafden dan ook de verwachtingen dat de economische groei in het eerste kwartaal van 2017 stevig zal aantrekken. Dit wakkerde op zijn beurt dan ook de inflatieverwachtingen verder aan (met bijhorende renteverhogingen). Als gevolg van al dat optimisme werd de USD dus gekocht. Dit was duidelijk iets wat traders niet zo graag zagen gebeuren aangezien alsmaar meer bedrijven over die “duurdere” USD beginnen te klagen in hun kwartaalcijfers. Dit kan dus de zwakte in de aandelenmarkten wat verklaren.  Toen de Fed statement naar buiten kwam zagen we dan ook dat die minder hawkish was dan gedacht. De USD werd op zijn beurt terug verkocht en indices herstelden…

Qua sectoren ging de meeste aandacht dus uit naar de technologie sector door Apple en AMD. Ook Healthcare en biotech deden het opnieuw goed. De zwakste van de klas waren de utilities door de aantrekkende rentes en slechte kwartaalcijfers van Dominion. In navolging van de utilities gingen telecom en real estate ook lager.

S&P 500 (sector):
ETF’s:
Futures:
Top 20 winners/losers (sectoren):
S&P 500 2279.55 (+0.03%)
Dag grafiek:
Jup nog altijd hetzelfde beeld. Mid bollinger geeft steun en de dips worden gekocht… Sinds het begin van dit jaar blijft de SPX gevangen in een range van 46 punten/2%.

uur grafiek:
Vrij neutrale dag vandaag. Een hogere opening, daarna wat lichte verkoopsdruk om vervolgens nog in het laatste uur terug de kopers te zien instappen. Vrij saai na al deze belangrijke evenementen…

USD index 99.72 (+0.17%)
Effect economische data en speeches:
Visueel overzicht belangrijke munten tegenover de USD (Rood= USD kracht, groen=USD zwakte):

Dag grafiek:
Ondanks sterke macro economische cijfers is de USD niet echt bewogen. Dat had dan ook met de Fed te maken. Die klonk iets minder hawkish dan verwacht. De steun van 99.43 is wel nog niet doorbroken maar toch houden we rekening met een verdere daling. We hebben dus een nieuw steunniveau toegevoegd voor als we verder zouden zakken.

Uur grafiek:
Opnieuw een patroon van higher highs en higher lows. Maar voor hoelang? Het psychologische niveau van 100 werd afgewezen. De drop van 20u is helemaal toe te schrijven op het conto van de FED.

Goud 1208.5 (-0.12%)
Dag grafiek:
Volatiele dag voor goud vandaag. Dat had alles met de beter dan verwachte data te maken en de mini teleurstelling van de fed. Goede macro-economische cijfers zorgden voor druk op het goud waardoor we onder de 1200 tikten. U kan zien dat de mid bollinger daar steun gaf. Naarmate we dichter bij de FOMC kwamen begon goud dan ook aan zijn herstel waardoor we minimaal in het rood afsloten… De mid bollingers bewegen nog altijd naar elkaar toe dus we blijven in de nabije toekomst een hevige koersreactie verwachten.

Uur grafiek:
De grafiek is duidelijk. Geen verdere uitleg nodig.

Olie 53.56 (+1.42%)
Dag grafiek:

Gisteren was opnieuw een vrij rare dag. De voorraden tikten opnieuw aan wat normaal gezien zou resulteren in een daling van de prijs. Dit effect duurde dan ook maar heel even (zie uur grafiek).
Er waren in het rapport een paar aanwijzingen dat de Amerikaanse productie wat zou vertragen. Hierdoor werden de bulls gek en begonnen ze te kopen (natuurlijk ook geholpen door de zwakker wordende USD). Eerder op de dag kwam Rusland ook nog met de volgende statement die de olieprijs een duwtje in de rug gaf:

RUSSIAN ENERGY MINISTER NOVAK SAYS RUSSIA CUTS OIL OUTPUT BY 117,000 BPD IN JAN

Het blijft wel opvallend dat we steeds maar in die aangeduide range blijven.  We zitten Dus gevangen in de range van 51-54. Traders wachten duidelijk het effect af van de aantrekkende Amerikaanse productie op de globale markt.

Uur grafiek:
Zoals u kan zien, zijn we opnieuw door de “weerstand” van 53.5 gegaan. Vandaag heeft hij in extremis ook nog steun geboden (door commentaar van het witte huis op de Iraanse raket test). Zoals eerder aangegeven zitten we gevangen in een range en het ziet er naar uit dat we hier niet snel zullen uitraken. Traders hebben echt de wait and see houding aangenomen… Best een markt die te mijden is.