The Daily Maven: Beautiful! It’s Beautiful! What A Tremendous Day! Just Great, Folks! Great Job!


Wat een dag! In onze vorige trading update hadden we het al min of meer in de mot dat 25 januari 2017 D-Day voor de Dow ging worden. Van bij de start vlogen we al voorbij de 20000 punten! Alle indices hebben vandaag nieuwe records neergezet. Een overtuigend signaal dat de “Trumprally” helemaal niet voorbij is. Integendeel zelfs, wij denken dat we op korte termijn nog zeker 10/15% kunnen stijgen. Trump is iemand die knopen doorhakt en dat straalt nu eenmaal vertrouwen uit. Als zakenman weet hij maar al te goed hoe stomme bureaucratische regeltjes deals kunnen belemmeren. Sommige mensen beseffen het waarschijnlijk nog niet maar hij legt hier misschien wel de fundamenten voor Dow 40000 (op heel LT bekeken natuurlijk). Cyclische sectoren (industrials, materials, banks) werden weer gekocht en defensieve waarden verkocht (healthcare, utilities, real estate, telecom).

S&P 500 (sector):
ETF’s:
Futures:
Top 10 winners/losers (sectoren):
S&P 500 2298.37(+0.80%)
Dag grafiek:
Gisteren broken we dus overtuigend door onze weerstandslijn (EIN-DE-LIJK). Die gaan we vandaag omtoveren als mini steun. Beide bollingerbanden bewegen weer mooi uit elkaar en dit is voor ons dan ook het signaal dat we nog hoger kunnen. Natuurlijk is dit maar technisch, Donald kan bijvoorbeeld iets gevoeligs zeggen waardoor de koersen een duik kunnen nemen. Blijf dus opletten.

Uur grafiek:
Na zo’n krachtige beweging als gisteren, kan het perfect normaal zijn dat we vandaag een kleine retracement kunnen zien. Dit kan dan misschien wel een instapmoment zijn voor mensen die de boot opnieuw misten.

USD index 99.92 (-0.35%)
Effect economische data en speeches:

De USD verloor duidelijk de hele dag terrein en sloot de dag af onder de 100$. Dit was overigens de 2de dag op rijd dat de USD en kracht verloor en de indices hierdoor niet verzwakten. Toch wel opmerkelijk… Maar zoals we in onze vorige update al aanhaalden, draait alles rond vertrouwen. Wij denken trouwens ook dat de USD zwakte wat te maken heeft met traders uit Londen die USD’s verkopen en terug grijpen naar het pond.


Nadat het pond vorige week het laagste niveau sinds de liquidity flash crash aantikte, is het namelijk op een week tijd al met 5.4% aangesterkt ten opzichte van de USD. Toeval?

Dag grafiek:
Omdat we maar nipt onder die psychologische steun van 100 zijn afgesloten, laten we die lijn nog even staan. De KT trend blijft bearish aangezien we onder onze MA’s blijven. Een sluiting hierboven is een signaal dat we terug naar boven mogen kijken.

Uur grafiek:
Overnacht deden we een poging om die weerstand van 100.43 te testen maar u kan zien da we hierin faalden. U kan hier ook mooi zien wanneer de USD verkoop begon. Klokslag 9uur (opening Europa).

Goud 1200.36 (-0.72%)
Dag grafiek:
We staan op het punt om een bearish MACD crossover te maken (bevestiging van de daling). Overigens zijn we vandaag mooi afgesloten onder de 8MA. Dit is dan ook de bevestiging dat we lager moeten kijken.  Morgen kijken we dan ook uit of de mid Bollinger band steun zal bieden aan de goudprijs. Zoniet, kijken we naar 1180-1170. Als de indices blijven stijgen (dus het vertrouwen in Trump blijft toenemen), zien we het maar somber in voor de goudprijs en verwachten we nieuwe lows. Maar zover zijn we natuurlijk nog niet. Eerst afwachten of 1170-1180 steun kan bieden.

Uur grafiek:

Enige verschil met onze vorige update is dat we de steun van 1198 tijdens de handelsdag met 2 punten lager hebben gebracht. Voor de rest is het dezelfde grafiek. U kan hier ook mooi de afwijzing van de weerstand van 1206 zien. Rond de middag deed goud een poging om hier nog boven te raken maar tevergeefs. Dit was trouwens een ideaal instapmoment om een short te activeren. Dat miniherstel was namelijk een 38% fibonacci beweging.

Voorts willen we ook nog eens opmerken dat bij de Amerikaanse opening heel wat futures werden gedumpt. Grote partijen verkochten dus papieren goud toen bleek dat de Dow door de 20000 schoot.

Dit was het grootste verkoop volume in een uur tijd sinds 14december. Een signaal die de goud bulls duidelijk niet mogen negeren! In zijn totaliteit werd er in dat uur meer dan 5.6miljard USD aan papieren goud verkocht. Geen klein brood dus.

Olie 52.85 (-0.15%)
Dag grafiek:

De handel in olie was vandaag vrij volatiel (zoals we verwacht hadden). Uit de API data van dinsdagavond bleek al dat we ons mochten opmaken voor een voorraadopbouw (dit is slecht voor de olieprijs). Toen we de officiële data te zien kregen zagen we dan ook een grotere voorraadopbouw dan verwacht. Maar toch werden we alsnog met verstomming geslagen als we naar de koersreactie keken. In eerste instantie zagen we een dalende reactie maar nog geen minuut erna schoot de prijs als een pijl naar boven. Vrij bizar eigenlijk… Maar goed, een of andere trader zal zijn Johnny 5 verkeerd afgesteld hebben zeker? Vrij kort na de stijging hebben we geleidelijk aan een daling gezien waardoor we iets lager dan gisteren eindigden.
Voorts bleek ook dat de Amerikaanse olieproductie blijft aantrekken en dat de vraag naar olie vanuit de raffinaderijen zakt. Dit is voor ons geen verrassing. Mensen die onze sector analyse rond olietankers hebben gelezen, weten dat.
Grafisch overzicht:
Uur grafiek:
Voor de 5de maal werd 53.5 getest en afgewezen. Iets wat toch wel zorgwekkend voor de olieprijs begint te worden. Afsluiten doen we met een citaat van Bob Dudley (CEO BP) wat eigenlijk alles zegt over het lot van olie op LT:


Vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet op ons te contacteren via onze Facebook chat!