The Daily Maven: Donald Manipulates His Own Curreny


Na een rood begin zijn we al bij al nog vrij vlak de dag afgesloten (behalve de DJI). Traders kozen er opnieuw voor om hun winsten veilig te stellen met het oog op enkele belangrijke evenementen. Voorts waren er ook geruchten dat Trump zijn fiscale hervormingen en infrastructuurplannen wat vertraging zouden kunnen oplopen. Maar een late rally zorgde er voor dat de verliezen vrij beperkt bleven. Dit vinden wij dan ook super om te zien. Sommige partijen laten de kans niet liggen om bij zwakte, aandelen te gaan oppikken (dips worden dus gekocht)

Als er een sector is die we vandaag in de schijnwerpers moeten zetten, is het de healthcare wel. Trump heeft gisteren een meeting met enkele grote spelers gehad die min of meer positief uitdraaide. Hij verklaarde er dat hij de erg strenge regels zou proberen versoepelen en dat goedkeuringen voor medicijnen sneller zouden kunnen verlopen. Als tegenprestatie verwacht hij dan ook wel dat de prijzen van verschillende medicijnen naar beneden worden geduwd. Investeerders reageerden duidelijk opgelucht.

Cyclische sectoren werden na de mooie winsten van de afgelopen weken opnieuw van de hand gedaan en defensieve sectoren werden gekocht.

S&P 500 (sector):
ETF’s:
Futures:
Top 20 winners/losers (sectoren):
S&P 500 2287.87 (-0.09%)
Dag grafiek:
Opnieuw een lagere opening. Maar de dip werd dus hevig gekocht waardoor we bijna vlak eindigden. Mid bollinger verzorgde opnieuw de steun… Ook hier zitten we onder onze 6/8MA’s maar we vertikken het om short te gaan.

Uur grafiek:
Als we gaan inzoomen, zien we nog een mooie steunlijn (bovenste gele). Dit is nu al de 2de dag op een rij dat we hier steun vinden.

USD index 99.61(-0.78%)
Effect economische data en speeches:
Zware dag voor de USD index. Eerst hadden we te maken met druk vanuit Europa door de inflatie cijfers. Daarna kwamen Navarro en Trump met uitspraken die druk op de USD verzorgden en tenslotte zagen we minder goede macro-economische cijfers.

Visueel overzicht belangrijke munten tegenover de USD (Rood= USD kracht, groen=USD zwakte):
Opnieuw een vlucht in safety…
Dag grafiek:

De USD werd dus als reactie hevig verkocht.  Trump en Navarro hadden hier dan ook een groot aandeel in. Beide verwijten andere landen ervan dat ze hun wisselkoersen manipuleren door te pas en te onpas in te grijpen in de markt (zie de links bij de bespreking van goud). Alleen is het wel zo dat ze met hun uitspraken/tweets zelf de markten min of meer manipuleren en dan in hun eigen voordeel natuurlijk…

Wij vermoeden dan ook dat dit met voorbedachte rade is… De Fed dreigt achter te lopen op de curve (Inflatie die hoger is dan de marktrente). Dus ze moeten asap iets ondernemen. Daarom is het noodzakelijk dat ze de rente verhogen. Alleen lopen ze dan wel het risico dat de USD veel te snel zou aansterken (met alle gevolgen van dien). Zonder het tegengewicht van Trump & Co zou de USD dus snel naar hogere regionen klimmen. Als u er eens goed over nadenkt klinkt dit echt nog niet zo gek. Nuja, we zien vanavond wel of onze theorie klopt…


Uur grafiek:

We zijn dus onder de 100 gedoken.  Als u nog even terug kijkt op de dag grafiek kan u zien dat we in extremis geen nieuwe low hebben gezet. De steun van 99.43 hielp dus enorm. Maar we vragen ons dan ook af of dit geen uitstel van executie is. Straks hebben we het ADP job rapport en de ISM manufacturing voor januari en later op de dag hebben we de FOMC meeting met het rentebesluit. Veel hangt dus ook van vanavond af!

Het higher high en higher low patroon is op deze timeframe opnieuw doorbroken.  Steunen en weerstanden staan op de grafiek.

Goud 1210.47(+1.27%)
Dag grafiek:

Leuke spike vandaag! Donald en Navarro hun uitspraken zorgden ervoor dat traders in het goud vlogen… Traders hebben duidelijk schrik voor een handelsoorlog. Wij vinden dit echter voorbarig en hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om onze short positie te vergroten. Dit is wel tegen onze eigen technische signalen in aangezien we boven de 8MA zijn afgesloten. Normaal gezien moeten we dus naar boven kijken. Maar vandaag is het een FOMC meeting en we verwachten eigenlijk dat Yellen & Co hawkish zullen klinken wat goud onder druk zou zetten… Onze setup is dus vrij riskant maar we hebben er goed oog in. Als het toch verkeerd zou lopen is dat dan maar pech. Mensen die ons volgen moeten dus goed weten dat dit vrij risicovol is.

Uur grafiek:

De higher high’s en higher low’s zijn nog altijd intact. Het ziet er naar uit dat er rond 1212 zich een weerstandsniveau heeft gevormd. Indien we deze doorbreken kijken we naar de zone tussen 1217-1220 en dat zal echt wel nog een lastige horde worden voor de kopers. Zoals we al eerder zeiden is Trump maar ruis in het groter geheel. Goud beleggers moeten hier dus verder kijken dan hun neus lang is. Yellen is degene die u op dit moment echt onder het vergrootglas moet houden.

Olie 52.80(+0.42%)
Dag grafiek:

Gisteren was vrij volatiel. Eigenlijk waren we de dag vrij somber begonnen maar het nieuws dat de OPEC ondertussen al 1miljoen vaten (van de 1.2 miljoen) aan productie heeft gereduceerd zorgde ervoor dat we in eerste instantie hoger tikten. Zoals u kan zien hebben we zowel de weerstand van 53.5 als de steun van 52.22 aangetikt. Maar uiteindelijk zijn we min of meer onbeslist geëindigd met de bulls licht in het voordeel (Op het moment van schrijven hadden we nog geen data van de API). We blijven dus in die driehoek hangen. Hier moeten we uitbreken om richting te krijgen…

Uur grafiek:
Klassieke pump and dump. De belangrijkste dingen werden hierboven al gezegd.

Vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om ons via onze Facebook chat te contacteren!