The Daily Maven: Donald smashed a Piñata Nieto!

Traders waren, zoals verwacht, wat terughoudender na de sterke bewegingen van de afgelopen dagen. Hierdoor sloten we zo goed als vlak af. Gemengde bedrijfsresultaten, winstnames en diplomatiek gekibbel tussen Amerika en Mexico waren de oorzaken. Sommige traders maakten zich openlijk zorgen rond de internationale houding van Donald Trump. Wij delen die zorgen niet. Na wat over en weer gekibbel over wie nu de rekening van ‘de muur’ zou moeten betalen besloot de Mexicaanse president om een gepland bezoek af te blazen. De markten toonden wat extra zwakte na de bekendmaking van die beslissing (negatieve beweging na 1PM) maar herstelden vrij vlot. Bij enige vorm van zwakte duiken de kopers dus gretig op. Dit is volgens ons dan ook een signaal dat we nog hoger moeten kijken. Trump zijn reactie op de beslissing van de Mexicaanse president was trouwens vrij nuchter:

En eigenlijk moeten wij hem hier wel gelijk in geven. Want wat zou Peña Nieto (de Mexicaanse president) moeten komen doen als ze er toch niet uit raken? Voor de camera wat rond de pot draaien en ‘s avonds op kosten van de belastingbetaler kreeft en kaviaar eten? Die tijden zijn voorbij… Trump denkt als een zakenman en wil enkel resultaten boeken. Als hij geen deal ruikt, is dit in zijn ogen verspilling van kapitaal.

Cyclische sectoren werden opnieuw gekocht en defensieve verkocht. Biotech en farma (beide defensief) werden ook nog eens verkocht doordat bedrijven uit deze sector maar matige resultaten bekendmaakten.

S&P 500 (sector):
ETF’s:
Futures:
Top 10 winners/losers (sectoren):
S&P 500 2296.68 (-0.07%)
Dag grafiek:
Door de zijdelingse beweging hebben we eigenlijk niet veel te vertellen rond de SPX. Enkel dat dit perfect normaal is na zo’n mooie tweedaagse beweging.

Uur grafiek:
Deze grafiek spreekt boekdelen. U kan hier de zijdelingse actie zien die we hadden verwacht (zie vorige update). Bij een kleine pullback kan de mid bollinger in eerste instantie steun bieden. Bij een grotere beweging moeten we kijken naar de eerstvolgende steun. Maar voorlopig zijn we positief en kijken we verder omhoog!

USD index 100.55 (+0.63%)
Effect economische data en speeches:

De werkloosheidsaanvragen kwamen hoger uit dan verwacht maar aangezien de job markt er zo goed voor staat maakten traders zich hier niet zoveel zorgen rond. Voorts staan die aanvragen ook op historische laagtes we kunnen concluderen dat dit min of meer verwacht was. De huizendata kwamen ook zwakker uit dan verwacht maar dit is een cijfer die van nature uit enorm volatiel is. We hebben hier ook te maken met seizoensinvloeden (winter). Pas wanneer we enkele maanden aan een stuk zwakkere huizendata gaan zien, gaat dit dan ook terug op de voorgrond komen. Voor de volledigheid hebben we ook nog eens het effect van 2 politieke beslissingen/statements aangetoond.

Visueel overzicht belangrijke munten tegenover de USD (Rood= USD kracht, groen=USD zwakte):
De euro werd voornamelijk verkocht doordat het Italiaans hoog gerechtshof het licht op groen zette voor vervroegde verkiezingen. Dit had tot gevolg dat de vrees voor een italexit terug toenam. Hou die Europese rentes maar goed in de gaten!

Dag grafiek:
Na enkel dagen zijwaarts/lager te bewegen zijn we er eindelijk in geslaagd om met een mooie groene dag af te sluiten. De weerstand van 100.43 werd getest en afgewezen maar dit is volgens ons dan ook maar uitstel. De economische data van vandaag kunnen de USD verder naar omhoog stuwen. Zonder verrassingen weliswaar! Voorts zag het er naar uit dat we ook boven de 8MA zouden afsluiten maar dit hebben we net niet kunnen halen. Trouwe lezers weten ondertussen dat dit voor ons heel belangrijk is. Een sluiting boven of onder dit niveau wijst dikwijls op een wijziging in de trend. Ons gevoel zegt dat de USD terug omhoog gaat bewegen maar we wachten natuurlijk nog die technische bevestiging af.

Uur grafiek:

Goud 1188.30 (-0.99%)
Dag grafiek:
Opnieuw een verlies dag voor goud. Deze keer kwam het volgens ons dan ook puur door de USD in combinatie met de beter dan verwachte GDP cijfers van Groot-Brittannië. De Britse economie doet het duidelijk beter dan alle onheilspellende verwachtingen. Dit heeft dan ook zijn effect op de goudprijs. De bewegingen in goud waren vandaag dan ook voorspelbaar, een uitverkoop om 10u30 (bekendmaking GB GDP) en eentje bij de Amerikaanse opening. Dit zijn toch wel signalen waar de goudbulls niet naast mogen kijken. Ok, op lange termijn gaan we sowieso hoger maar ondertussen kunnen we nog veel lager gaan. Technisch gezien heeft de mid Bollinger steun geboden. Maar als we naar de snelheid/kracht van de daling kijken, vrezen we voor de bulls dat dit maar tijdelijk is.

Uur grafiek:
Op het moment van schrijven is de steun van 1187 redelijk belangrijk. Maar voor hoelang? Bij lichte herstellen moet u kijken naar de mid bollinger. Afhankelijk van de reden kan dit niveau een leuk instapmoment zijn om een short te openen.

Olie 53.71 (+1.45%)
Dag grafiek:
Olie knalde gisteren terug flink hoger na de off day van woensdag. Vandaag zullen traders uitkijken naar de rig count (19u). Verdere uitleg kan u vinden bij de uur grafiek.
Uur grafiek:
Na 5 mislukte pogingen zijn we eindelijk door die vervelende weerstand van 53.5 gebroken. De markt zegt ons op dit moment dat ze hoger wil dus wij kijken ook naar boven. Bij een dag sluiting onder 53.5 worden we opnieuw sceptisch. In onze vorige update waren we nogal bearish rond olie. We moeten misschien wel toegeven dat we iets te ver in de toekomst kijken. Maar vergis u niet, om echt bullish te worden moeten we eerst afsluiten boven 54.31 (higher high)  Dit is ook een markt die vrij irrationeel kan bewegen dus het blijft opletten!