The Daily Maven: Have You Bought The Dip?


De markten openden de dag vrij vlak maar na een uurtje handel begonnen we toch op stoom te komen. Traders dumpten defensieve waarden en grepen weer haastig naar  risicovollere assets. Als we zouden mogen veralgemenen kunnen we zeggen dat obligaties in ruil voor aandelen werden gedumpt. En dan hebben we het vooral over de cyclische waarden (materials, banken, energie, semiconductors,…). Voorts tikten de S&P 500 en de Nasdaq nieuwe record hoogtes aan. Dit was trouwens ook de beste dag van het jaar voor de Dow Jones. Dit zijn volgens ons toch wel overtuigende signalen. Traders kregen vandaag duidelijk wat meer vertrouwen in Trump nadat hij opnieuw enkele belangrijke knopen doorhakte. Daarbij denken we aan:

– Minder bureaucratische rompslomp rond milieuvergunningen
– Het goedkeuren van twee belangrijke oliepijplijn projecten (Keystone XL en Dakota Access)

Voorts zat hij rond de tafel met verschillende Amerikaanse auto constructeurs (die het uitstekend deden op de beurs) en raakte er bekend dat de vakbonden achter Trump beginnen te staan. Geruchten rond een infrastructuurplan van 1 biljoen hielpen ook wel wat.

– Dow Jones Industrial Average +0.8% YTD
– S&P 500 +1.8% YTD
– Nasdaq Composite +4.1% YTD

S&P 500 (sector):

Volledige markt:
ETF’s:
Futures:
Top 10 winners/losers (sectoren):
S&P 500 2280,1 (+0,66%)
Dag grafiek:

Uur grafiek:
De richting werd volgens ons dan ook gezet maar we moeten wel nog een bevestiging krijgen door boven die weerstand te sluiten. Het is dus uitkijken naar wat de SPX vandaag zal doen.

USD index 100,27 (+ 0,34%)
Effect economische data en speeches:
Visueel overzicht belangrijke munten tegenover de USD (Rood= USD kracht, groen=USD zwakte):
Dag grafiek:
Uur grafiek:

Gisteren noteerden we overnacht even onder de psychologisch belangrijke steun van 100 maar gedurende de dag zijn we terug naar boven gekropen tot aan de steun van 100.27. De trend is nog steeds dalend.

Goud 1208,57 (-0,74%)
Dag grafiek:
De sterkte van de aandelenmarkt (nieuwe ATH in de S&P) had duidelijk een effect op de goudprijs en zorgde voor een redelijk zwakke dag ondanks dat de USD niet in perfecte doen was. Ok, de USD werd iets sterker maar de daling van goud was veel aanzienlijker in verhouding met de stijging van de USD. Het lijkt erop dat de markten de correlatie tussen de USD en goud wat naar de achtergrond beginnen te duwen en meer beginnen te focussen op de aandelenmarkten. Elke goud trader die naar de USD kijkt moet dit in zijn achterhoofd meenemen. Een zwakkere USD kan op KT beter zijn voor aandelen waardoor traders defensieve waarden zoals goud beginnen dumpen. Opletten dus!

De 8MA werd vandaag getest. Een sluiting hieronder vergroot de kans aanzienlijk op verdere dalingen. Daarbij kijken we in eerste instantie naar 1180. We merken opnieuw op dat technische indicatoren op een daling zinspelen. Trouwe lezers weten dat wij al sinds vorige week shorts hebben geopend. Toen leek het te vroeg maar atm hebben we er nog geen moment spijt van gehad. Maar goed, we moeten eerst nog afwachten of de daling zich zal doorzetten.

Uur grafiek:
U kan zien dat de weerstand perfect werd afgewezen en dat we terug in dat wig patroon zijn gedoken. De steun van 1206 hield stand maar indien de SPX vandaag terug zou stijgen, is de kans heel groot dat we verder gaan doorzakken. Goud bulls moeten hopen dat de SPX die overtuigende beweging van gisteren, vandaag niet kan doorzetten.

Olie 52,94 (+0,2%)
Dag grafiek:
Crude maakte vandaag de verliezen van gisteren ruimschoots goed. Maar nabeurs vertoonde de API data een grote voorraadopbouw dan verwacht waardoor die winsten wegebden. Intraday werd de weerstand van 53.50 opnieuw getest.

Uur grafiek:
Zoals eerder gezegd hebben we 53.50 opnieuw getest. Dit is al de 4de keer. U kan zien dat we wachten op een uitbraak. Vandaag zal het om 16u make or break zijn door de Amerikaanse olievoorraden. Steunen en weerstanden staan genoteerd.

Vragen of opmerkingen? Aarzel niet en contacteer ons via onze Facebook Chat.