The Daily Maven: S&P 500, USD en Goud.

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag lager afgesloten. Maar al bij al vallen de verliezen nog goed mee. Kort na de opening waren de verliezen veel groter. Vandaag dus geen record voor de Nasdaq. Daarmee kwam een einde aan de 7dagen durende winst streak.


S&P 500 2270.44 (-0.21%)
Dag grafiek:
Zoals eerder gezegd hadden we een zwakke opening en zag het er in eerste instantie niet goed uit. De koers ging flink onder de 6 en 8 MA en dat was voor mij een signaal om het einde van de handelsdag goed in de gaten te houden. Doordat de dip (opnieuw) gekocht werd, sloten we uiteindelijk terug boven de 8MA af en lijkt het gevaar voorlopig geweken.  Al moeten we de sessie van vandaag natuurlijk afwachten. Bij een sluiting onder het 8daags gemiddelde, is dit voor mij namelijk het signaal om wat KT puts te kopen.  We zetten al een paar dagen lagere high’s en low’s neer en die bearish signalen mogen we zeker niet uit het oog verliezen. Steunen zijn nog altijd dezelfde en staan op de grafiek. Voor de weerstandslijn te bepalen, kijk ik naar de all time high (2282).

USD index 101.35 (-0.37%)
Reactie op economische data:


Tot iets voor de cijfers van 14u30 zagen we constant dollar zwakte. Erna werd de USD duidelijk gekocht aangezien de meeste data beter dan verwacht waren. De betere 30jaars veiling hielp ook wat aan het sentiment. Daarnaast verzorgden vandaag ook verschillende Fed leden voor een iets wat positievere sfeer rond de USD. Vooral door Harker en Bullard eigenlijk, beide hadden het in hun speeches over het verkleinen van de balans van de Amerikaanse centrale bank (lees= het terug verkopen van overheidspapier die ze gedurende de jaren hadden opgekocht).  Hierdoor kon de USD wat van zijn verliezen terug goedmaken.

50daags gemiddelde:

Ik heb het vaak over de 6 en 8 MA omdat ik die gebruik om het snel spotten van trendwijzigingen maar eigenlijk is de 50MA een van de belangrijkere. De USD index noteerde hier geruime tijd onder maar zoals eerder gezegd veranderde dit na 14u30 waardoor we vrij sterk de dag afsloten. Zo’n omkeer zagen we begin november en december ook. Je kan dit eigenlijk het best interpreteren als dat de verkoopsdruk nog steeds aanwezig is maar dat de kopers op de deur beginnen te kloppen. Maar goed, vandaag krijgen we de interessantste dag van deze vrij saaie week. We hebben super belangrijke data en daarbovenop ook nog eens de Q4 resultaten van enkele grote Amerikaanse banken. Het zal dus uitkijken worden of de kopers dat pril signaal kunnen bevestigen.

Uur grafiek:

Gisteren haalde ik aan dat een uur sluiting onder 101,28 ervoor ging zorgen dat we 100.73 zouden gaan opzoeken en dat dit de volgende steun was. Dit is dan ook perfect uitgekomen. Het mini herstel dat hierop volgde zit nu tegen een kleine weerstand te beuken (101.47). Voor de volledigheid heb ik ook de verschillende dalende steunpunten met elkaar verbonden (oranje volle lijn). Zo ziet u perfect die dalende trend in dit timeframe. Als 100.73 zou vallen moeten we voor steun kijken naar de belangrijke 100,00 psychologische steun en vooral 99.43 (zie de dag grafiek).

Dag grafiek:


Hier heb ik voorlopig de low’s aangeduid om aan te tonen dat de stijgende trend in de USD nog steeds aanwezig is. Momenteel is er dus nog niet direct gevaar voor een iets langer durende trendwijziging. Ik moet wel opmerken dat we een nieuwe low hebben gezet waardoor we verdere dalingen niet kunnen uitsluiten! We zitten hier ook nog steeds onder de 6 en 8MA waardoor we eigenlijk, ondanks de sterke koopreflex van de USD, nog altijd naar beneden kijken.

Goud 1195.60 (+0.35%)
uur grafiek:

Opnieuw zagen we een nieuwe high (1206.94) maar uiteindelijk sloten we daar ver onder. Het patroon van de higher high’s en higher low’s is op deze timeframe nog steeds intact.

Dag grafiek:


Door naar de dagsluiting en de vorm van de candlestick te kijken, begin ik meer en meer te geloven dat de kans groot is dat we de top van deze bounce hebben gezien. Het lijkt er dus op dat we gaan consolideren (naar beneden bewegen) op zoek naar een higher low. Het afwijzen van die psychologische grens van 1200 is ook een belangrijk signaal. Gisteren had ik ook al aangehaald dat ik wat zwakte begon te zien. Als we morgen een rode candlestick krijgen, zou dat mijn vermoedens bevestigen. Mijn eerste consolidatietarget is 1180. Indien we daaronder zouden sluiten, is 1170 een volgende belangrijke test (die heb ik trouwens al een tijdje staan).

In vorige daily maven’s heb ik dit ook al gezegd: Om van een echte trend reversal te kunnen spreken moeten we eerst een higher low krijgen en een daarop volgende higher high. Dan pas kunnen we misschien terug richting 1300 gaan kijken. Indien we daarin zouden falen moeten we verder naar beneden kijken en dan mik ik in eerste instantie op $1000.
De kopers moeten ons dus bewijzen dat de daling echt voorbij is!

Vragen of opmerkingen? Aarzel niet om ons te contacteren via de Facebook chat op onze pagina! Wij zijn tot de late uurtjes bereikbaar!