The Daily Maven: S&P 500, USD en Goud

Wat een handelsdag! De dollar verloor sterk terrein waarvan goud sterk profiteerde. Bizar genoeg bleven de verliezen op de aandelen markten vrijwel beperkt. Door hevige reactie van de dollar en vooral USDJPY (-1,33%) hadden we grotere verliezen verwacht.


S&P 500 2267,9 (-0,3%)
Week grafiek:


Deze grafiek hadden jullie nog te goed. Vorige week zagen we weinig verandering en de week sloot dus onbeslist af. We zitten ook nog altijd boven de 6MA en 8MA. Pas bij het breken van deze niveau’s bij de weekafsluiting kijken we dus voor een langere periode naar beneden.

Dag grafiek:


Vandaag zagen we een signaal dat we de komende dagen verder naar beneden zouden kunnen gaan (we sloten onder de 6 en 8 MA). We benadrukken dat het kan gebeuren en dat het dus geen zekerheid is (zie eind vorig jaar). De mid Bollinger deed vandaag opnieuw zijn werk als eerste steunpunt. Pas als die zou falen bij een sluiting zouden we kijken naar wat put opties. Maar we twijfelen of dit wel een slim idee zou zijn. Bepaalde personen (hedgefunds) hebben de Trump trein gemist en wachten nu gretig op lagere koersen om in te kopen. Je ziet perfect dat de laagtes opgekocht worden aangezien we bijna nooit op een low afsluiten. Short gaan is dus uiterst riskant.

USD index 100,34 (-1,21%)
Effect economische data en speeches:


De USD werd vooral tijdens de Aziatische en Europese sessies verkocht. Pas toen de Amerikaanse indices openden kwam er min of meer een bodem onder. Grote boeman voor de daling was deze keer vooral Donald Trump. Rond 10u lanceerde de Wall Street Journal een artikel met daarin de quote dat Trump de USD eigenlijk te sterk vond. Wij verschoten daar niet echt van. Trump had dit ook al tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals gezegd. De markt heeft de rare gewoonte om snel dingen te vergeten. Verblind door het snelle geld? Who knows…  De minder goede data van de NY Empire State Manufacturing Index hielp ook niet echt aan het sentiment. Dit kan u duidelijk zien in ons overzicht. De fed leden konden met hun speeches de markt ook niet echt gunstiger stemmen. Het lijkt er wat op dat bepaalde partijen (Trump en de Fed) de dollar communicatief proberen bij te sturen.

Dag grafiek:


Zware dag voor de dollar. Geen enkele KT steun hielp. We braken bovendien door de low van 3 dagen geleden. Opletten dus want we komen gevaarlijk dichtbij onze vorige higher low (zie grafiek). Volgende steun zal rond de psychologische 100 hangen en daarbij kijken we vooral naar 100,15. Een sluiting hieronder is fataal voor de stijgende trend op de daily.

Uur grafiek:


Hier kunt u perfect het nut zien van het volgen van deze timeframe. Het breken van onze stijgende minitrend (groene stippellijn) was al een eerste waarschuwing. Het breken van 101,05 (de higher low van deze trend) was vervolgens de bevestiging dat er verder onheil op komst was.

Goud 1215,40 (+1,08%)
Dag grafiek:


We zijn vandaag door onze weerstand van 1210 gebroken en kijken nu naar 1231. We zitten nog altijd boven de 6 en 8MA dus de weg is nog altijd naar boven. In onze vorige updates hadden we het over mogelijke zwaktes en dat we misschien wel de high van deze bounce hadden gezien en gingen consolideren. Dit was dan ook verkeerd en een voorbarige conclusie van ons. Al moeten we er wel bij vermelden dat er echt wel kleine signalen waren (dalend volume, RSI overbought,…). Maar bij traden kan je niet altijd gelijk hebben. Verkeerd zijn hoort er bij, daar zijn stoplosses voor.


Ook moeten we de aandacht vestingen op het feit dat we de 38,2% fib naderen. Na een sterke beweging (daling van juli high tot december low) hebben koersen altijd de neiging om af te koelen tot hun 38,2% Fibonacci niveau. Nadien vervolgen ze gewoon de daling. Indien we hier zouden over gaan, versterkt dit dus de stijging en sluiten we niet uit dat we snel 1300 zien.

Uur grafiek:


Weinig verandering hier: higher highs en higher lows dus. Indien we dit patroon breken, is de kans groot dat dit de start is van onze lang verwachtte consolidatie. De RSI begint echt wel oververhit te raken op de daily. En zoals we al in eerdere updates zeiden: De bulls moeten ons bewijzen dat dit een trendommekeer is door het zetten van een higher low op de daily. De start van die daling proberen we dus hier te spotten zodat we er op kunnen inspelen.