The Daily Maven: S&P, USD, Goud

De Amerikaanse markten waren vrijdag hoger gesloten waarbij de Dow Jones op 0,4 punten kwam van de psychologische grens van 20.000 punten.


Dat dekselse record werd maar niet aan diggelen geslaan! In het begin openden we zwak maar de dip werd snel gekocht.


De S&P 500 en Nasdaq daarentegen vestigden wel nieuwe records!

S&P 500 2277,0 (+0,35%) :
Dag grafiek:


Donderdag haalden we aan dat de Bollinger banden naar elkaar toe aan het bewegen waren en dat dit altijd wijst op sterke koersreactie. Dit zagen we dan vrijdag min of meer. De weerstand van 2271,6 punten werd in het 2de handels uur vlot doorbroken waarna we er niet meer onder zijn gesloten. De Bollinger banden tonen ook weer een stijging aan waardoor verdere opwaartse bewegingen niet worden uitgesloten. Technische indicatoren duiden ook op een verdere stijging. Aangezien we momenteel geen weerstandsniveau hebben zal voornamelijk de bovenste Bollinger als weerstand gelden.

Zolang de kopers de controle hebben gaan we dus hogere koersen zien.  Een eerste waarschuwing zal een breuk van de daily mid Bollinger worden (dit moeten we dus elke dag bekijken). Daarna moeten we naar 2238punten kijken. Als deze steun breekt krijgen we een lager dieptepunt en kan de trend op KT draaien.

Week grafiek:


Op de week grafiek ziet er ook alles perfect uit. Het 6 weeks gemiddelde zorgde vorige week voor steun en hier zijn we dus van weg van bewogen.

USD index 102,22 (+0,81%) :

Effect van economische cijfers op de dollar:


Naar aanloop van het belangrijkste rapport van deze maand (Non farm payrolls) werd de USD vrijdag voorzichtig gekocht. Erna kreeg de USD vleugels. De iets mindere data van 16uur hadden maar een vrij kort effect. Alles draaide voornamelijk rond de data van het NFP rapport. Al moet je dit ook met een korreltje zout nemen. De media kijkt voornamelijk naar die jobs. Wall Street kijkt momenteel naar de groei van het uurloon. Vandaar de USD kracht na het, volgens de verwachtingen, teleurstellende job rapport.

Uur grafiek:


Op de uur grafiek zitten we in een consolidatieniveau/dalende trend. Maar pas op, op de 1uur grafiek kan zoiets snel veranderen! We zien hier duidelijk de lower highs (groene pijlen) en de lower lows (rode pijlen). Pas bij een doorbraak van de eerste weerstand (102,52) zien we terug een higher high en kan de stijgende trend hernemen. Maar nogmaals, dit is op de uur grafiek. Hier veranderen dingen vrij snel en dit bekijk ik enkel om onder andere aankoop en verkoop timings in goud te bepalen. Momenteel geef ik deze grafiek nog mee maar eigenlijk twijfel ik aan het nut ervan. Maar goed zoals eerder gezegd zal dit topic in de komende weken nog evolueren!

Dag grafiek:


Op de dag grafiek zien we dat we een opwaartse dag hadden maar uiteindelijk heeft deze technisch gezien niet zoveel effect gehad. We zitten nog altijd onder de 6daagse en 8daagse gemiddeldes. Maar goed eerste belangrijk steunniveau is hier 100,77 daarna moeten we kijken naar 100,00 (psychologisch belangrijk). Voorlopig is de KT trend nog omhoog.

Week grafiek:


Op de week grafiek zien we al wat minder ruis en zien we duidelijk de stijgende trend. We zien ook dat we deze week praktisch onbeslist zijn geëindigd en dat is een eerste waarschuwing dat we moeten opletten. Maar goed, dat zien we wel in de komende week. Voorlopig zitten we nog boven de 6 en 8 weeks gemiddeldes. Pas een weekafsluiting onder deze niveau’s zijn een waarschuwing voor een verdere daling of zijdelingse beweging.

Goud 1172,14 (-0,73%) :

Sinds de high van 5 januari ($ 1185) zijn we terug wat afgegleden richting een iets lager niveau. Maar voorlopig lijkt dit geen eindpunt. Pas bij een doorbraak van het 1170 niveau kunnen we terug naar beneden kijken. Weerstand staat op $1182,5, Dit is iets wat we komende week in de gaten moeten houden. Op bovenstaande grafiek heb ik ook de higher highs en higher lows aangeduid om de stijgende zeer korte termijntrend aan te duiden.

Dag grafiek:


Hier zien we de bounce zonder al de ruis. Kopers hebben de laatste dagen duidelijk de bovenhand gehad. Maar volgens technische indicatoren verliest de stijging wat aan kracht. Ook het feit dat we (voorlopig) niet boven de weerstand van 1182,5 kunnen sluiten kan een teken aan de wand zijn. Dit zagen we ook tijdens het Italiaans referendum en heb ik aangeduid met groene vierkanten. Maar goed, de eerste steunen hier liggen rond de 6 en 8daagse gemiddeldes. Daarna mid Bollinger. De bulls moeten nu bewijzen dat dit een trend ommekeer is door het tonen van een gezonde consolidatie en daarna terug hoger te bewegen (higher highs, higher lows dus).

Ter illustratie toon ik ook het belang van de 6daagse en 8 daagse gemiddeldes om snel een mogelijke KT trend te spotten (blauwe pijlen). Een sluiting boven of onder deze lijnen is dus belangrijk.

Week grafiek:


Indien we higher highs en higher lows te zien krijgen en de eerste weerstand kunnen doorbreken ligt de volgende weestand rond de $ 1210. Maar goed, eerst moeten we die eerste weerstand zien te pakken. Zo dit was het dan. Tot morgen!