The Daily Maven: S&P500, USD en Goud

Gisteren was opnieuw een leuke handelsdag boordevol beweging, enkel de indices bleven wat achter. En dan kijken we voornamelijk naar de Dow jones. De Dow bleef wellicht wat achter door de uitverkoop van enkele oliewaarden (dalende olieprijs). De 2 andere grote indices knoopten na het verlies van gisteren terug aan met winst.

Dow 19804.85 (-0.11%)
Nasdaq 5555.65 (+0.31%)
S&P 500 2271.89 (+0.18)
US 10Y 2.42

We proberen om vanaf vandaag een zo compleet mogelijk beeld van de handelsdag weer te geven (klik om te vergroten).

S&P 500 (sector):


ETF’s:


Futures:


S&P 500 2271.89 (+0.18%)

Met deze grafieken hadden we een probleem. De website die we hiervoor gebruiken gaf gisteren de hele dag geen quotes weer. Onze excuses dus. Van wat we  kunnen zien zijn we terug dicht tegen onze belangrijke 6 en 8MA afgesloten. Het mini bearish signaal lijkt dus voorlopig van de baan. De mid Bollinger blijft nog altijd makkelijk steun bieden. Er werden geen echte steunen of weerstanden getest/gebroken.

USD index 101.26 (+0.96%)
Effect economische data en speeches:


Na de dollaruitverkoop van gisteren zagen we pure dollarkracht. Al zagen we toch wel een kleine knik na die CPI data. Maar het venijn zat duidelijk in de staart toen het beige book (verslaggeving van alle 12 verschillende fed districten) en Yellen de USD wat wind in de zeilen gaven. Het lijkt ons duidelijk dat de Fed en Trump het tactische playbook “How to troll the market” van de OPEC heeft geleend om de prijs van de USD communicatief te sturen. Zonder de waarschuwingen van Trump en verschillende Fed leden, stond de USD na de commentaar van Yellen waarschijnlijk nog veel hoger dan de top die we tot nu gezien hebben. Met alle gevolgen van dien voor de (wereld)economie.  De voorzitster van de centrale bank was trouwens positief over de korte termijn vooruitzichten van de Amerikaanse economie en herhaalde dat de doelstellingen van de Fed bijna bereikt zijn. Yellen had het ook over een mogelijk target voor de Federal Fund rate tegen 2019 (3%!). Dat zijn dus nog redelijk wat renteverhogingen…

Visueel overzicht belangrijke munten tegenover de USD (Rood= dollarkracht):


Dag grafiek:


Zo’n rebound hadden we gisteren helemaal niet verwacht. We begonnen zelfs heel even te vrezen voor de USD toen we zagen dat we naar die higher low aan het zakken waren. Maar goed, dit kan misschien evengoed uitstel van executie zijn dus we zien wel. Momenteel zijn de dollar bulls nog niet helemaal uit de gevarenzone. We zitten nog altijd onder die belangrijke 8MA. Een sluiting daarboven zou volgens ons een herneming van de USD rally betekenen. Eenmaal we door die weerstand zouden breken, moeten we al kijken naar 102.15. Dat zal dan dus de volgende weerstand zijn. De steunen zijn nog altijd dezelfde.

Uur grafiek:


Voor het gemak hebben we deze keer de dalende trendlijn aangeduid om beter aan te tonen dat de USD in een mini dalende trend zit. Pas bij een doorbraak van het 101.67 niveau, is de kans aanzienlijk dat we die dalende trend gaan omkeren(higher high). We moeten enkel opletten dat dit opnieuw geen vals signaal blijkt te zijn. Vandaag zoeken we dus terug naar een groene USD handelsdag en/of een higher low. Steunen en weerstanden blijven hetzelfde.

Goud 1204.65 (-0.96%)
Dag grafiek:


Ook hier zagen we een hevige reactie. Door de dollarkracht ging goud sterk achteruit waardoor we zelfs terugvielen tot onze 6MA. Er gaan dus alarmbellen af. Een verlies van de 8MA steun betekent voor ons dat we verder short gaan (trouwe lezers weten dat wij al sinds vrijdag short zijn gegaan rond goud gerelateerde activa). De steun van 1180 zal hierbij heel belangrijk worden. In vorige Daily Maven’s hamerden we op het feit de dat bulls nog steeds moeten bewijzen dat dit een trendommekeer is door een higher low te vormen. Hierbij kijken we dus naar 1180 en 1170. Indien deze steunzone zou breken, vermoeden we dat we veel lager gaan en sluiten we zeker en vast niet uit dat we een nieuwe low in deze MT dalende trend gaan zien. Dit denken we ook voornamelijk doordat we de afgelopen 3 weken enkel omhoog zijn gegaan zonder echte steun zone’s op te bouwen. Kortom de zone 1170 – 1180 is de lijn in het zand voor de bulls.

Uur grafiek:


Deze geef ik nog snel mee om aan te tonen dat we de stijgende trendlijn hebben gebroken. Bulls moeten dus zeker en vast gaan opletten. De steun rond 1206 heb ik voorlopig nog laten staan. Het kan zijn dat de koers, in afwachting van richting gevende data, zich hier aan vast klampt. Bij een verdere neerwaartse beweging kijken we naar de steunen die u op de grafiek ziet.

Vragen of opmerkingen? Aarzel niet om ons te contacten via de Facebook chat.