The Daily Maven: Trump Bans Green Candles On Major Indices.


De aandelenmarkten zijn de week met een negatieve noot begonnen door Trump zijn tijdelijke migratie ban. Tijdens het weekend was er namelijk heel wat verwarring rond wat er wel/niet kon gebeuren. Zoiets zorgt voor nervositeit bij traders en daar zagen we dus nu het resultaat van. Maar het zou natuurlijk maar al te makkelijk zijn om alles op Trump te steken natuurlijk. Deze week staat bol van interessante evenementen die de markten kunnen doen bewegen. Volgens ons is het dan ook logisch dat traders even op de rem gaan staan.

Voorts zien we ook heel wat beweging in het Europese politieke landschap en duiken er terug onrustwekkende headlines op inzake de Italiaanse banksector (Unicredit) en de budgettaire onderhandelingen met Griekenland. Hierdoor stijgen de lange termijnrentes op het Europese vaste land. De Franse 10j steeg bijvoorbeeld tot het hoogste niveau in X jaar.

Geen enkele sector kon vandaag het hoofd boven water houden. Vandaag was het dan ook een ouderwetse “risk-off” beweging. Vooral cyclische waarden werden overboord gegooid en defensieve waarden werden min of meer gekocht (het tegenovergestelde van vorige week).

S&P 500 (sector):

ETF’s:

Futures:
Kleine opmerking: Zilver presteerde vandaag vrij ondermaats, zelfs negatief! In een risk off omgeving zou zilver moeten stijgen. Dit vinden we dan ook vrij bizar. Vrijdag avond zagen we iets gelijkaardigs toen er op het einde van de handelsdag uit het niets een koerssprong van 2% opdook. Niemand wist waarom. Een dag later verscheen het bericht rond Trump zijn tijdelijke immigratiestop. Something smells fishy… Normaal gezien zouden zilver en goud veel meer moeten stijgen. Weer er opnieuw iemand iets op voorhand?

Top 20 winners/losers (sectoren):
S&P 500 2280.9 (-0.60%)
Dag grafiek:
Grote gap lager bij de opening maar uiteindelijk zorgde de mid bollinger opnieuw voor steun. Dit doet de mid bollinger nu al de  hele maand… Een sluiting hieronder zal dus een serieuze waarschuwing zijn voor de bulls. We sloten ook nipt boven onze steunlijn af.

Uur grafiek:
Zoals eerder gezegd was het een lastige dag voor de SPX. De vorige weerstand van 2280.1 waarvan we hoopten dat daar een steunniveau opdook, hielp maar net. Wel was het interessant om te zien dat de dalende toppen (geel) die we nog altijd hebben staan, deze keer steun boden. Dit moeten we dus goed in de gaten houden want dit lijkt voor de markt vrij belangrijk.

USD index 100.37(-0.4%)
Effect economische data en speeches:

Visueel overzicht belangrijke munten tegenover de USD (Rood= USD kracht, groen=USD zwakte):
Dag grafiek:
Het zag er vandaag in eerste instantie goed uit voor de USD bulls doordat wel lange tijd boven de 8MA bleven. Maar uiteindelijk hebben de bulls door de minder goede data heel wat winsten moeten prijsgeven. De weerstand van 101.02 is degene waar we bij een positieve schwung als eerste naar kijken. Om van een trendwijziging te spreken, zouden de bulls toch wel de weerstand van 101.69 moeten kunnen nemen. Maar u ziet duidelijk dat de bulls (kopers) vechten om naar boven te raken. Technische indicatoren beginnen ook steeds minder bearish te worden…

Uur grafiek:
Hier kan u nog eens perfect de aangegeven steunen en weerstanden zien. Ook ziet u hier de vorming van de higher lows (blauw) en higher highs. Om verder naar boven te kijken moet dit patroon dus in stand blijven. Als de steun rond 100.18 zou vallen moeten de USD bulls maken dat ze wegkomen. Als de bulls erin slagen om de weerstand van 101.02 te breken, kijken we naar de volgende weerstanden van 101.40 en die van 101.69.

Goud 1195.37(+0.4%)
Dag grafiek:
De koers surft mee op de mid bollinger die steun geeft. U ziet trouwens ook dat de bovenste en onderste bollingerbanden naar elkaar toe bewegen. Dit geeft aan dat er een grote move op komst is (enkel de richting kunnen we niet zeggen). De koers is braaf onder de 6/8MA’s gebleven dus we blijven momenteel naar beneden kijken!

Uur grafiek:
Het feit dat we door de zwakte in de indices niet boven de 1200 zijn geraakt is enorm opmerkelijk. En dat heeft waarschijnlijk allemaal te maken met de Fed meeting van woensdag. Wat daar gezegd zal worden, zal een grote impact hebben op de richting van goud. Momenteel wachten de meeste goud traders gewoon af en dat zag je ook na de spike van 1199.41. We zien higher high’s en higher lows dus de bull’s proberen te bewijzen dat ze dit herstel ook echt menen. Natuurlijk is dit een vrij korte timeframe waardoor de kleinste verandering heel snel een ander beeld kan geven. Een breuk van de gele trendlijn is een eerste waarschuwing voor de bulls. U ziet trouwens dat de mid bollinger naar deze trendlijn aan het bewegen is.  Dit is dus iets wat goed opgevolgd dient te worden. Volgende weerstanden zijn 1203 en 1207. Steunen zijn aangegeven. Een breuk van 1187.76 zou betekenen dat het bull verhaaltje over en uit is.

Olie 52.62 (-1.1%)
Dag grafiek:
We moeten echt uit die driehoek raken om verdere richting te krijgen….

Uur grafiek:
Opnieuw een afwijzing van het 53.5 niveau. Hier zouden we toch wel boven moeten raken… Traders zaten duidelijk nog met een wrang gevoel in de maag nadat vrijdag bleek dat de Amerikaanse productie verder is toegenomen. Wel is het leuk om te zien dat 52.56 steun gaf. De markt beweegt nu toch wel al een tijdje zijdelings…