Bon, zoals beloofd komen we met stukje over wat er met de dollar zou kunnen gebeuren na de verkiezingen. Wij waarschuwen wel dat dit onze eigen mening is en het geen zekerheid is dat dit daadwerkelijk zal gebeuren. Mensen die in valuta handelen raden we wel af om dit ‘s nachts tijdens de verkiezingen te doen. De spreads gaan naar verwachting heel wijd worden en de dollar zal op korte tijd sterke koersschommelingen vertonen. Net zoals we zagen tijdens het brexit referendum. Kortom: It will be a madhouse!

screenshot_704
De Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloeden doorgaans de koers van de dollar. Dit komt doordat de verschillende kandidaten gedurende hun campagne beloftes maken of uitspraken doen rond het economisch beleid, buitenlands beleid, defensie,… Dit alles samen beïnvloedt dan ook het investeringssentiment. Soms kan een bepaalde kandidaat zijn voorgesteld economisch beleid niet voldoen aan de eisen of verwachtingen van investeerders. Die kandidaat wordt dan ook als een risico gezien voor de financiële markten. Zo’n verhoogd politiek risico kan een kapitaalsvlucht veroorzaken uit de VS en daardoor de dollar lager duwen. Indien het beleid wel in lijn is met de verwachtingen creëert men stabiliteit en kan de dollar zelfs wat aansterken.

Politieke verandering of stabiliteit?

De dollar beweegt tijdens de Amerikaanse verkiezingen dus vooral doordat er antwoord moet komen op bovenstaande vraag. Als de zittende partij de verkiezingen wint, zullen investeerders ervan uitgaan dat er weinig zal veranderen en het huidig beleid verder gezet zal worden.

Daardoor zal de impact op de dollar veel kleiner zijn als de democraten (Clinton) de verkiezingen winnen. In tegenstelling tot een republikeinse (Trump) winst. Een winst van Donald Trump zal dus volgens ons ook, in eerste instantie, een negatief effect op de dollar hebben. Dit komt vooral door zijn protectionistische agenda. Waarom in eerste instantie? Wel, volgens ons schatten de markten de kansen van Trump nog altijd verkeerd in. Indien hij het toch zou halen, gaat dit dus gepaard gaan met paniek waardoor mensen gaan vluchten uit de dollar. Daarna kan enkel tijd raad brengen. Indien zijn beleid werkt, kan de dollar herstellen. Als het beleid niet werkt, zal de dollar naar verwachting verzwakken.

Natuurlijk zijn er ook nog andere elementen waar we rekening mee moeten houden. Zoals wie er de meerderheid heeft in het congres of de nakende renteverhoging van de FED bijvoorbeeld. Maar dit hebben we al eens eerder besproken. Wij verwachten wel geen renteverhoging in december indien Trump het haalt. Bij een winst van Clinton is het business as usual…

Wat zegt het verleden?

Heel simpel, een republikeinse president zorgt voor druk op de dollar en een democratische duwt de dollar omhoog. Natuurlijk waren er in het verleden ook wel uitzonderingen. Deze staat niet op onze grafiek omdat onze data niet zover terug gaat. Maar begin jaren 80 steeg de dollar ook aanzienlijk toen Reagan (republikein) aan de macht was. Dat kwam voornamelijk doordat de federal reserve de rente tot 20% (!) opdreef om stagflatie te bestrijden. De laatste tijd verschijnen er ook steeds meer indicaties dat er misschien wel een nieuwe periode van stagflatie aan zit te komen. Daarom dat we er ook rekening mee houden dat de dollar, na verloop van tijd, ook deze keer kan aansterken indien een republikein (Donald Trump) aan de macht zou komen (klik op de afbeelding om te vergroten).

screenshot_739

Hoe profiteren van de verkiezingsuitslag?

Wij, van Market Maven gaan onze aandacht, na de verkiezingsuitslag, vooral vestigen op 3 valutaparen.

– USD/MXN
– AUD/USD
– USD/JPY

De Mexicaanse peso:

De Mexicaanse peso zal waarschijnlijk één van de meest verhandelde paren tijdens en na de verkiezingsuitslag worden. Indien Clinton wint zal de peso terug wat aansterken (USD/MXN zakt) en vervolgens terug geleidelijk aan verzwakken doordat de FED de rente zal verhogen. Een winst van Trump zal de peso verzwakken (USD/MXN stijgt). Dit zagen we dan ook afgelopen vrijdag toen bekend raakte dat de FBI het onderzoek naar Clinton heropende. Dat de peso zou verzwakken bij een winst van Trump komt voornamelijk door zijn boude uitspraken en zijn protectionistische agenda (klik op de afbeelding om te vergroten).

screenshot_742

Ook willen we u dit niet onthouden. Dat de peso zo zwaar te lijden heeft onder een mogelijke winst van Trump is ook enorm opgeblazen door de media. De peso verzwakt al sinds 2008 aanzienlijk. Dat dit dus enkel door Trump komt is volgens ons dus wat uit de lucht gegrepen. Hier spelen ook nog andere factoren, zoals de binnenlandse politiek en olie, een rol.

screenshot_744

Australische dollar:

Een andere munt die hinder zou kunnen ondervinden van Trump zijn protectionistische agenda is de Australische dollar. Dit komt doordat Australië heel wat handel doet met China. Voornamelijk steenkool en ijzerertsen. Een mogelijk zwakkere Chinese economie, veroorzaakt door Amerikaanse protectionistische maatregelen, kan dus zijn weerslag hebben op de Australische munt. Wij geven hier geen outlook mee omdat de volatiliteit in de AUD naar verwachting redelijk hoog zal zijn. Sommige verwachten zelfs dat de AUD als een veilige haven dienst zal doen. Daarom ook dat wij het ons niet riskeren om hierover voorspellingen te doen.

Japanse Yen:

Wat we nu gaan beschrijven hebben we in het begin eigenlijk al besproken. Bij een winst van Clinton zal de dollar verder aansterken. Dit gaan we zien in de Yen maar ook in andere valutaparen. Bij een winst van Trump zal de dollar in eerste instantie aan waarde verliezen. De yen wordt namelijk traditioneel gezien als een veilige belegging. Bij paniek en onverwachte omstandigheden sterkt de Yen aan. Dit gaat op 8 november dus ook het geval zijn bij een winst van Trump.

screenshot_745
Zo dat was het dan. Aarzel niet om ons te contacteren via onze facebook pagina indien iemand van jullie vragen heeft. Wij willen ook nogmaals benadrukken dat hetgeen wij hierboven meegedeeld hebben heel moeilijk is om te voorspellen. Wij hebben geen glazen bol waarin we de toekomst kunnen zien. We hebben ons wel zoveel mogelijk gebaseerd op hetgeen in het verleden is voorgevallen, aangevuld met eigen ideetjes. Tot de volgende keer!