Voor de 10 keer in 11 handelsdagen heeft de onshore yuan aan terrein verloren tegenover de dollar. Vandaag devalueerde de Chinese overheid zijn munt zelfs met 0.35%. Dit was de sterkste daling sinds augustus. In oktober alleen al is de Yuan met 1.2% gezakt tegenover de dollar. Opmerkelijk is wel dat de Yuan, na enige stabilisatie, pas na zijn introductie in het SDR mandje van het IMF zijn daling heeft voortgezet. De toetreding tot het SDR mandje van het IMF

screenshot_570

Onshore en offshore Yuan

Door de continue daling heeft de Yuan zelfs terug zijn niveau van 2010 bereikt. Rond die periode introduceerde de PBoC een offshore markt voor de Yuan. De handel in de offshore yuan vindt voornamelijk in Hongkong plaats en is vrij verhandelbaar. Deze koers, met de afkorting CNH, mag in principe vrij bewegen ten opzichte van andere valuta. De officiële wisselkoers van de yuan, de “onshore” met de afkorting CHY, wordt dagelijks door de Chinese Centrale Bank vastgesteld.

screenshot_571

Waarom verzwakt de Yuan?

De daling van de Yuan komt eigenlijk door een combinatie van verschillende factoren. Enerzijds door het sterker worden van de dollar en anderzijds door de zwakkere export. Beide onderwerpen heb ik al uitvoerig besproken in één van mijn vorige posts. Ook had ik het toen over de relatie tussen de Yuan en de beurs in het algemeen. Als geheugensteuntje geef ik nog eens de grafiek weer.

screenshot_573

Analisten verwachten trouwens nog een verdere daling van de Yuan. Hou dit dus de komende weken in het oog!